Szaszłyki-smakołyki

0
szaszłyki z grilla

Składniki:

  • 600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2-3 cebule (np. czerwona i biała),
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego,
  • 1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale nie jest to konieczne),
  • 3 łyżki oliwy,
  • ulubione przyprawy (np. pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, curry),
  • do smaku: musztarda, keczup.


Sposób przygotowania:

Marynatę z wina, piwa, oliwy i przypraw przygotowujemy kilka godzin wcześniej (optymalnie poprzedniego dnia) najlepiej w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, gdzie układamy mięso pokrojone na spore kawałki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso dusimy, dzięki czemu nabierze aromatu i wilgotności. Do naczynia można też na przykład dorzucić cukinię, jeśl lubimy warzywne dodatki.
Następnie studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.
Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na szpilkach lub patyczkach do szaszłyków.
Grillujemy je na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, aby mięso się za bardzo nie spiekło).
Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem lub innymi dodatkami.

szaszłyki z grilla

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także