Szparagi z szynką parmeńską

Składniki dla 2 osób:
400g zielonych szparagów,
- 2 plastry surowej szynki parmeńskiej (może być Serano),
- cukier,
- sok z 1 cytryny,
- sól morska w młynku Kamis,
- gałka muszkatołowa Kamis,
- ocet winny Kamis,
- jogurt naturalny,
- 2 żółtka,
- ½ kostki masła,
- 80ml białego wina,
- świeży szczypiorek do dekoracji ¼ pęczka,
- papier do gotowania i pieczenia Saga.
Wykonanie:
Oczyścić szparagi, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i odrobiną octu winnego. Szparagi podzielić na dwa pęczki, owinąć plastrem szynki, następnie ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć w kopertę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10 minut. Żółtka ubijać na parze z dodatkiem klarowanego masła, białego wina, soli i soku z cytryny. Szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem.

szparagi, przystawki na zimno, przekąski na przyjęcie, szparagi z szynką parmeńską, szparagi z szynką przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także