Szparagi z szynką parmeńską

Szparagi z szynką parmeńską

Składniki dla 2 osób:

  • Szparagi z szynką parmeńską - zdjęcie 1400g zielonych szparagów,
  • 2 plastry surowej szynki parmeńskiej (może być Serano),
  • cukier,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • gałka muszkatołowa Kamis,
  • ocet winny Kamis,
  • jogurt naturalny,
  • 2 żółtka,
  • ½ kostki masła,
  • 80ml białego wina,
  • świeży szczypiorek do dekoracji ¼ pęczka,
  • papier do gotowania i pieczenia Saga.

Wykonanie:

Oczyścić szparagi, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i odrobiną octu winnego. Szparagi podzielić na dwa pęczki, owinąć plastrem szynki, następnie ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć w kopertę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10 minut. Żółtka ubijać na parze z dodatkiem klarowanego masła, białego wina, soli i soku z cytryny. Szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także