Szpinak

Szpinak
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma świeżego lub mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 50 gram masła. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria dodatek do dania głównego, danie wegetariańskie, kolacja
Metoda gotowania duszenie
Ilość kalorii 70

szpinakWykonanie:

Oczyszczony szpinak umieść w rondlu i poduś tak długo, aż odparuje z niego woda i zrobi się ciemniejszy. Dodaj masło i posiekany czosnek, przesmaż wszystko przez 2-3 minuty, dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Podanie:

Aby ze szpinaku zrobić pyszny sos, wystarczy na końcu dodać do niego około 200 ml śmietanki lub kremowego serka. Zwiększa to znacznie kaloryczność, ale sprawia, że powstaje doskonały sos do makaronów lub zapiekanek.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: averagebetty.com

Polecamy Ci również

Zobacz także