Szpinak
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma świeżego lub mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 50 gram masła. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | dodatek do dania głównego, danie wegetariańskie, kolacja |
Metoda gotowania | duszenie |
Ilość kalorii | 70 |
Wykonanie:
Oczyszczony szpinak umieść w rondlu i poduś tak długo, aż odparuje z niego woda i zrobi się ciemniejszy. Dodaj masło i posiekany czosnek, przesmaż wszystko przez 2-3 minuty, dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Podanie:
Aby ze szpinaku zrobić pyszny sos, wystarczy na końcu dodać do niego około 200 ml śmietanki lub kremowego serka. Zwiększa to znacznie kaloryczność, ale sprawia, że powstaje doskonały sos do makaronów lub zapiekanek.

szpinak, szpinak potrawy, szpinak potrawy jarskie, szpinak z czosnkiem, szpinak przepisy kulinarne, szpinak gotowanie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: averagebetty.com
Zobacz także