Sztuka parzenia kawy
Miliony ludzi na całym świecie zaczynają dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Jedną z przyczyn ogromnej popularności kawy jest możliwość przyrządzenia jej na wiele różnych sposobów.
Przygotowując swoją ulubioną kawę warto pamiętać o podstawowych zasadach:
1. Najlepszy aromat daje kawa świeżo zmielona. Jednak do każdego sposobu przygotowania naparu powinniśmy dobrać odpowiedni stopień zmielenia ziaren.
2. Najlepsze do przyrządzania kawy są naczynia z porcelany, kamionki i szkła.
3. Do przygotowywania kawy należy używać czystej, najlepiej mineralnej, źródlanej lub przynajmniej filtrowanej wody.
4. Kawa wymaga odpowiedniego przechowywania. Najlepiej zaraz po otwarciu torebki przesypać ją do szczelnie zamkniętego pojemnika i trzymać w suchym, chłodnym miejscu.
5. Po dwudziestu minutach napar kawowy zaczyna tracić swoje walory smakowe, więc nie warto przygotowywać go na zapas.

Opracowanie: Redakcja
Źródło: Tchibo
Zobacz także