Sztuka parzenia kawy

Miliony ludzi na całym świecie zaczynają dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Jedną z przyczyn ogromnej popularności kawy jest możliwość przyrządzenia jej na wiele różnych sposobów.

Sztuka parzenia kawy - zdjęcie 1Przygotowując swoją ulubioną kawę warto pamiętać o podstawowych zasadach:

1. Najlepszy aromat daje kawa świeżo zmielona. Jednak do każdego sposobu przygotowania naparu powinniśmy dobrać odpowiedni stopień zmielenia ziaren.

2. Najlepsze do przyrządzania kawy są naczynia z porcelany, kamionki i szkła.

3. Do przygotowywania kawy należy używać czystej, najlepiej mineralnej, źródlanej lub przynaj­mniej filtrowanej wody.

4. Kawa wymaga odpowiedniego przechowywania. Najlepiej zaraz po otwarciu torebki przesypać ją do szczelnie zamkniętego pojemnika i trzymać w suchym, chłodnym miejscu.

5. Po dwudziestu minutach napar kawowy zaczyna tracić swoje walory smakowe, więc nie warto przygotowywać go na zapas.




Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Źródło: Tchibo

Polecamy Ci również

Zobacz także