Szybkie ciasto

Szybkie ciasto
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 szklanki kaszy manny, 2 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 250 gram zimnego masła, owoce: 2 kg jabłek lub gruszek, 1 kg malin, truskawek, porzeczki, cukier puder do dekoracji
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 20x30 cm
Kategoria deser, ciasto, przekąska
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 280

truskawkiWykonanie:

Kaszę manną, mąkę i cukier zmieszaj ze sobą i podziel na równe części. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie posmaruj tłuszczem. Przygotuj owoce, w zależności od tego jakich używasz możesz je pokroić na drobne talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast drobne owoce oczyść z szypułek. Na formę wysyp jedną część sypkich produktów, nałóż na to połowę owoców, zasyp kolejną porcją mieszanki mąki, kaszy i cukru, wyłóż drugą warstwę owoców i ponownie zasyp składnikami. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w niewielkie wiórki i równomiernie rozłóż na całej powierzchni ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut i zostaw w wyłączonym na jakiś kwadrans. Ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

Uwaga
Jednak nie zapominajmy, że warto dozować ilość cukru pod względem owoców. Dlatego używając gruszek czy truskawek możemy spokojnie użyć mniejszej ilości cukru niż przy porzeczkach, agreście czy kwaśnych jabłkach.
Ciasto to nie rośnie, więc będzie dość płaskie, jednak bardzo dobrze wygląda i smakuje, jednak przede wszystkim w sumie robi się samo.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także