Szynka

Szynka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg chudej szynki wieprzowej w jednym kawałku, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, kilkanaście ziaren pieprzu, 2 łyżeczki soli, 150 ml piwa, 50 ml oliwy i pół litra wody
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 1,5 kg
Kategoria pieczeń mięsna, wędlina domowa, mięso
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 98

szynkaWykonanie:

Szynkę umyj i dokładnie osusz, następnie dość intensywnie ubij ją dłonią albo drewnianą łyżką, ewentualnie możesz trochę ponakłuwać.
W moździerzu rozetrzyj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i czosnek z solą. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj szynkę. Wodę wymieszaj z oliwą i piwem, możesz podgrzać. Zalej nią szynkę i schowaj do lodówki na minimum 24 godziny. W tym czasie warto przynajmniej raz przekręcić szynkę. Szynkę piecz w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem przez 60 minut w 200 stopniach. Po tym czasie usuń pokrywkę, oblej szynkę wytrąconym sosem i piecz przez następne 30 minut. Szynkę możesz wystudzić
w piekarniku.

Podanie:

Szynka nadaje się jako pieczeń mięsna, jednak chyba najlepszym jej przeznaczeniem będą kanapki. Taka szynka, pokrojona w cienkie plasterki znakomicie zastąpi wszelkie kupne wędliny,
a bez wątpienia będzie smakowa o wiele lepiej.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: nueskes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także