Szynka wieprzowa z sosem z tuńczyka

szynka wieprzowaSkładniki:

Dla 2 osób:
300 g szynki wieprzowej

Marynata:

1/3 łyżeczki tymianku
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 łyżka klasycznej marynaty do mięs
3 łyżki oliwy z oliwek

Sos z tuńczyka:
150 g majonezu
130 g odsączonego tuńczyka w oliwie
5 filecików anchois
1 ½ łyżeczki odsączonych kaparów
Biały pieprz do smaku

Przyrządzanie:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną szynkę wieprzową zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, podlać winem i piec około 40 minut w temperaturze 150˚C. Składniki sosu zmiksować do uzyskania konsystencji kremu i doprawić do smaku. Upieczoną szynkę pokroić w cieniutkie plasterki i polać sosem. Podawać na zimno ozdobioną kaparami.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także