Tagliatelle w sosie borowikowym

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | śmietana 18% 250g, masło Ekstra 2 łyżki, makaron tagliatelle 250g, świeże borowiki 500g, cebula 1 średnia szt., mąka pszenna 1 łyżeczka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku, sos sojowy 1 łyżeczka, świeży rozmaryn 1 gałązka |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 3 |
Kategoria | danie główne |
Metoda gotowania | gotowanie, duszenie |
Borowiki czyścimy i gotujemy przez dwie minuty w osolonej wodzie. Następnie należy je odcedzić, wystudzić i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy parę minut na masełku. Grzyby i cebulę razem dusimy. Po paru minutach dodajemy mąkę i zalewamy zahartowaną uprzednio śmietaną. Na sam koniec dodajemy przyprawy – sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy. Na sam koniec do tak przygotowanej potrawy dokładamy wcześniej ugotowany makaron tagliatelle po czym całość jeszcze chwilę gotujemy.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Źródło: OSM Piątnica
Zobacz także