Tarta jeżynowa

0
tarta jeżynowa

Składniki:


Ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 2 łyżki śmietany 22%,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 20 dag mąki,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru kryształu.

Nadzienie:

  • 20 dag jeżyn,
  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki naturalnego miodu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki do deseru: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, które siekamy ostrym nożem. Dosypujemy cukier i zagniatamy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
Z przesianej mąki, masła, szczypty soli, cukru, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto, które następnie schładzamy przez 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Jeżyny przebieramy, płuczemy, pozostawamy do ocieknięcia. Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie owoce trzemy na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy je w większej misce, dodajemy miód oraz cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Mieszamy, łączymy z jeżynami.
Na podpieczony kruchy spód rozkładamy mieszankę owoców. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopni.

tarta jeżynowa

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Jadwiga Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Jadwiga Modelewska

Polecamy Ci również

Zobacz także