Tarta malinowa

Składniki:
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- 10 dag cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 30 dag malin,
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej.
Sposób przygotowania:
Zimne masło posiekaj ostrym nożem, dodaj żółtka i cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Budyń rozrób w szklance mleka, resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia. Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Dużą formę na tarte wylep ciastem, spód nakryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z formy i przestudź, napełnij kremem budyniowym. Na nim rozłóż osączone maliny. Zalej galaretką przygotowaną z połowy zalecanej ilości wody, zastudź.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Jadwiga Modelewska
tarta, przepis na tartę, tarta z owocami, tarta z malinami, tarta z malinami przepis, deser z malinami przepis
Autor: Jadwiga Modelewska
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także
kar.kan34
Prosty ,łatwy przepis a smak świetny.
DarkElf
Jeśli chodzi o zrobienie tarty to ze swojej strony mogę polecić naprawdę prosty i szybki przepis na tartę z nutella i jagodami ze strony https://www.nutella.com/pl/pl/tarta-z-n ... i-jagodami . Sam robiłem to już kilka razy i w każdym przypadku byłem zachwycony smakiem, co więcej moi znajomi również. Wydaje mi się, że nie ma tutaj osoby, która nutelli nie lubi więc warto spróbować u siebie w domu coś takiego upiec