Tarta malinowa

1
tarta malinowa

Składniki:

  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 30 dag malin,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej.

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekaj ostrym nożem, dodaj żółtka i cukier. Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Budyń rozrób w szklance mleka, resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony budyń, ugotuj gęsty krem, odstaw do lekkiego schłodzenia. Maliny przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Dużą formę na tarte wylep ciastem, spód nakryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij z formy i przestudź, napełnij kremem budyniowym. Na nim rozłóż osączone maliny. Zalej galaretką przygotowaną z połowy zalecanej ilości wody, zastudź.

tarta malinowa

 Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Jadwiga Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Jadwiga Modelewska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także