Tarta Owocowy obrazek

0
tarta owocowy obrazek

Składniki:

  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • owoce do dekoracji (mirabelki, porzeczki, brzoskwinie, borówki amerykańskie, banany i kiwi).

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać ostrym nożem, dodać żółtka oraz cukier. Wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Dodać rozprowadzony budyń, ugotować gęsty krem i odstawić do lekkiego schłodzenia.
Owoce przebrać, opłukać, jeśli trzeba - obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Dużą formę na tarte wylepić ciastem, spód nakryć pergaminem i obciążyć suchym grochem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy i przestudzić, napełnić kremem budyniowym. Na nim ułóżyć przygotowane wcześniej owoce.

tarta owocowy obrazek

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Zdzisław Modelewski

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Zdzisław Modelewski

Polecamy Ci również

Zobacz także