Tarta Owocowy obrazek

Składniki:
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- 10 dag cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- owoce do dekoracji (mirabelki, porzeczki, brzoskwinie, borówki amerykańskie, banany i kiwi).
Sposób przygotowania:
Zimne masło posiekać ostrym nożem, dodać żółtka oraz cukier. Wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Dodać rozprowadzony budyń, ugotować gęsty krem i odstawić do lekkiego schłodzenia.
Owoce przebrać, opłukać, jeśli trzeba - obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Dużą formę na tarte wylepić ciastem, spód nakryć pergaminem i obciążyć suchym grochem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy i przestudzić, napełnić kremem budyniowym. Na nim ułóżyć przygotowane wcześniej owoce.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Zdzisław Modelewski

tarta, ciasto z owocami, tarta z owocami, tarta przepis, przepis na ciasto z owocami, tarta z owocami przepis, przepis na tartę z owocami
Autor: Zdzisław Modelewski
Zobacz także