Tarta serowa z figami i boczkiem

Tarta serowa z figami i boczkiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 1 jajko (w temperaturze pokojowej), 250 g mąki, 150 g masła, szczypta soli, Nadzienie: 4 jajka, 250 g miękkiego sera koziego, pokruszonego, 50 g sera żółtego (np. typu camembert), startego na tarce, 3 figi, świeże, rozcięte na pół, 4 plasterki upieczonego boczku, 1/4 szklanki śmietanki (30%) lub gęstego jogurtu greckiego, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka szczypiorku, posiekanego, łyżka masła do posmarowania formy na tartę, 1 łyżka miodu + 1 łyżka oliwy do posmarowania fig.
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy dla 4 osób
Kategoria danie główne
Metoda gotowania pieczenie

tarta serowa z figami i boczkiemWykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól.
Rozcierać palcami masło z mąką, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i wyrobić do połączenia składników. Kulę z ciasta podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną połówkę rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier, a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami, jeśli zabraknie trochę ciasta można wziąć z drugiej połówki. Spód nakłuć widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika, na minimum 15-20 minut.

Formę na tartę (o średnicy 25-30 cm) posmarować grubo masłem. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. suchą fasolę, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10-15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Nadzienie: Do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę lub jogurt grecki, starty ser, tymianek, szczypiorek, pokruszony boczek oraz pokruszony ser kozi, wszystko wymieszać i odstawić. Połówki fig posmarować mieszanką miodu i oliwy.
Na podpieczony spód wylać 1/3 masy jajecznej, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry. Wylać resztę masy pomiędzy figi. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato" przesłała Anna Jaworska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Jaworska

Polecamy Ci również

Zobacz także