Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 125 gram masła, 250 gram mąki, 200 gram cukru, 2 żółtka, ćwierć łyżeczki soli, 4 jabłka, łyżeczka cynamonu
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma o wym. 24 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto z owocami
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 330

tarta z jabłkamiWykonanie:

Ciasto: mąkę przesiej, dodaj do niej posiekane zimne masło, 100 gram cukru, sól i 2 żółtka. Zagnieć wszystko na jednolite ciasto, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto zawiń szczelnie w folię i wsadź do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika na kilkanaście minut.
Jabłka: owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Pozostały cukier wymieszaj z cynamonem i wrzuć do jabłek, wymieszaj aby jabłka się obtoczyły w mieszance. Wrzuć wszystko na suchą patelnię i przesmaż przez dosłownie 2 minuty.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty, nakłuj delikatnie widelcem i wyłóż jabłka. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Uwaga
Dobrym rozwiązaniem będzie podpieczenie samego spodu przez około 12 minut. Pamiętaj jednak o jego obciążeniu. Dopiero na tak podpieczony spód wyłóż jabłka i ponownie włóż do piekarnika.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bbcgoodfoodme.com

Polecamy Ci również

Zobacz także