Tarta z jabłkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 125 gram masła, 250 gram mąki, 200 gram cukru, 2 żółtka, ćwierć łyżeczki soli, 4 jabłka, łyżeczka cynamonu |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma o wym. 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto z owocami |
Metoda gotowania | smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 330 |
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiej, dodaj do niej posiekane zimne masło, 100 gram cukru, sól i 2 żółtka. Zagnieć wszystko na jednolite ciasto, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto zawiń szczelnie w folię i wsadź do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika na kilkanaście minut.
Jabłka: owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Pozostały cukier wymieszaj z cynamonem i wrzuć do jabłek, wymieszaj aby jabłka się obtoczyły w mieszance. Wrzuć wszystko na suchą patelnię i przesmaż przez dosłownie 2 minuty.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty, nakłuj delikatnie widelcem i wyłóż jabłka. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Uwaga
Dobrym rozwiązaniem będzie podpieczenie samego spodu przez około 12 minut. Pamiętaj jednak o jego obciążeniu. Dopiero na tak podpieczony spód wyłóż jabłka i ponownie włóż do piekarnika.

przepis na tartę, tarta przepisy, tarta z jabłkami, tarta z jabłkami i cynamonem, tarta z owocami, tarta owocowa
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bbcgoodfoodme.com
Zobacz także