Tarta z kremem Panna Cotta

Tarta z kremem Panna Cotta

tarta z kremem Panna CottaIlość: dla 8 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 25 ml wody
  • sól

Sposób przyrządzania:

Mąkę, masło 30 g cukru, żółtko, sól i wodę wyrób na jednolitą masę. Ciasto, schłódź, rozwałkuj, wyłóż nim posmarowaną masłem foremkę, przykryj pergaminem, dociśnij, ponownie schłódź przez 30 minut, a następnie piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Krem Panna cotta:

  • 250 g śmietanki kremówki,
  • 100 g cukru,
  • 20 g żelatyny,
  • kilka kropli z cytryny,
  • sól,
  • 1 Laska wanilii Specialite.

Sposób przyrządzania kremu:

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody, dodaj do kremówki. Dodaj cukier, cytrynę, i wanilię. Ubij na sztywno mikserem, wyłóż na upieczone ciasto i włóż do lodówki, by się schłodziło.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także