Tarta z kremem Panna Cotta

Ilość: dla 8 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 30 g cukru
- 1 żółtko
- 25 ml wody
- sól
Sposób przyrządzania:
Mąkę, masło 30 g cukru, żółtko, sól i wodę wyrób na jednolitą masę. Ciasto, schłódź, rozwałkuj, wyłóż nim posmarowaną masłem foremkę, przykryj pergaminem, dociśnij, ponownie schłódź przez 30 minut, a następnie piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Krem Panna cotta:
- 250 g śmietanki kremówki,
- 100 g cukru,
- 20 g żelatyny,
- kilka kropli z cytryny,
- sól,
- 1 Laska wanilii Specialite.
Sposób przyrządzania kremu:
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody, dodaj do kremówki. Dodaj cukier, cytrynę, i wanilię. Ubij na sztywno mikserem, wyłóż na upieczone ciasto i włóż do lodówki, by się schłodziło.

przepisy kulinarne, kuchnia włoska, przepisy deser, desery na zimno, desery przepisy, kuchnia włoska przepisy, desery z malinami, desery menu, panna cotta, włoski deser, budyń, przepis na panna cotte, desery z mleka, desery przepisy na zimno, desery przepisy proste, desery przepisy bez pieczenia, desery owocowe przepisy, desery owocowe na zimno, tarta, tarta przepisy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także