Tarta z młodą marchwią

0
Tarta z młodą marchwią

Składniki:

Ciasto:

  • tarta z młodą marchwią100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki pszennej razowej,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka drożdży instant,
  • 60 ml wody,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • ½ łyżeczki soli morskiej.

Nadzienie:

  • około 400 g młodej marchwi,
  • 150 g sera koziego w plasterkach,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 3 jaja,
  • olej,
  • 1 łyżka musztardy z zielonym pieprzem,
  • sól morska,
  • pieprz kolorowy.

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę umyj, pokrój wzdłuż, zalej gorącą, osoloną wodą i gotuj 10 minut. Odsącz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami, dopraw musztardą z zielonym pieprzem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 190° C. Formę posmaruj olejem, wyłóż rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wyłóż marchew i plastry sera, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także