Tarta z młodą marchwią

Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej razowej,
- 1 jajo,
- 1 łyżka drożdży instant,
- 60 ml wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- ½ łyżeczki soli morskiej.
Nadzienie:
- około 400 g młodej marchwi,
- 150 g sera koziego w plasterkach,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 3 jaja,
- olej,
- 1 łyżka musztardy z zielonym pieprzem,
- sól morska,
- pieprz kolorowy.
Sposób przyrządzania:
Wymieszaj oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę umyj, pokrój wzdłuż, zalej gorącą, osoloną wodą i gotuj 10 minut. Odsącz na sitku. Jogurt wymieszaj z jajkami, dopraw musztardą z zielonym pieprzem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 190° C. Formę posmaruj olejem, wyłóż rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. Na ciasto wyłóż marchew i plastry sera, zalej masą jajeczną. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

dania wielkanocne, przepisy wielkanocne, tarta, dania wegetariańskie, dania bez mięsa, tarta przepisy, dania bezmięsne, tarta z marchewką
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także