Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 15 dkg mąki pszennej, 125 gram masła, 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: opakowanie budyniu na pół litra mleka, 400 ml mleka, łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki masła, 50 dkg świeżych truskawek
Kuchnia uniwersalna, fusion, fransuska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma o wym. 24 cm
Kategoria deser, ciasto, tarta
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 315

Wykonanie:

tarta z truskawkami

Mąkę i cukier puder wymieszaj, dodaj do tego posiekane masło, skrop delikatnie wodą, lub zwilż ręce i bardzo szybko zagnieć ciasto w jednolitą masę. Ciasto włóż do zamrażalnika na przynajmniej kwadrans. Po tym czasie wyklej nim formę do tarty i upiecz je przez około 25 minut w 190 stopniach. Kiedy ciasto będzie się studzić przygotuj budyń.
Ugotuj budyń w klasyczny sposób, tylko w mniejszej ilości mleka. Dodaj cukry i na sam koniec masło. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki lub w talarki. Na wystudzone ciasto nałóż budyń, na niego truskawki i oprósz wszystko cukrem pudrem.

Uwaga
Tarte przed podaniem należy schłodzić przez przynajmniej pól godziny.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: myfrenchcountryhome.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także