Tarta z węgierkami i kremem patissiere

Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki,
- ½ kostki masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki cynamonu.
Krem:
- 250 ml mleka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła.
Ponadto:
- 40-45 dag węgierek,
- 3 łyżki posiekanych pistacji,
- cukier puder do posypania,
- melisa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem metalową formę do tarty, ponakłuwać i zapiec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zrobić krem: mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, po uzyskaniu gładkiej masy, ciągle ubijając dolewać powoli gorące mleko. Dokładnie wymieszaną masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczone, ostudzone ciasto nałożyć przestudzony krem. Śliwki umyć, osuszyć przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie ułożyć je na kremie przekrojoną częścią do góry, lekko docisnąć. Całość posypać pokrojonymi pistacjami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

tarta, ciasto ze śliwkami, tarta ze śliwkami, tarta przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, deser ze śliwkami
Autor: Grzegorz Rybkowski
Zobacz także