Tarta z węgierkami i kremem patissiere

0
tarta ze śliwkami węgierkami

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki,
  • ½ kostki masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Krem:

  • 250 ml mleka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła.

Ponadto:

  • 40-45 dag węgierek,
  • 3 łyżki posiekanych pistacji,
  • cukier puder do posypania,
  • melisa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem metalową formę do tarty, ponakłuwać i zapiec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zrobić krem: mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, po uzyskaniu gładkiej masy, ciągle ubijając dolewać powoli gorące mleko. Dokładnie wymieszaną masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczone, ostudzone ciasto nałożyć  przestudzony krem. Śliwki umyć, osuszyć przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie ułożyć je na kremie przekrojoną częścią do góry, lekko docisnąć. Całość posypać pokrojonymi pistacjami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

tarta ze śliwkami węgierkami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłał Grzegorz Rybkowski

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Grzegorz Rybkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także