Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: Półtorej szklanki mąki, 125 gram masła, żółtko jaja kurzego, odrobina zimnej wody i ćwierć łyżeczki soli Farsz: 300 gram szpinaku, 150 gram sera feta lub mozzarella, jajko, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, cebula, odrobina ostrej papryki
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 22 cm
Kategoria przystawka, danie główne , kolacja, zapiekanka, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania smażenie, duszenie, pieczenie
Ilość kalorii 230

tarta ze szpinakiemWykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i wyłóż nim formę, obciąż grochem lub fasolą i podpiecz w 175 stopniach przez 15 minut.
Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i dodaj szpinak. Po chwili, gdy szpinak zmniejszy objętość i zmieni kolor dodaj ser i przyprawy, wymieszaj i zdejmij z ognia. W miseczce wymieszaj jajko i pozostałe białko ze spodu. Na wystudzone ciasto wyłóż masę ze szpinaku i sera, wylej na to roztrzepane jajko. Zapiecz wszystko w 175 stopniach przez minimum 15 minut.

Podanie:

Tartę można urozmaicić na rozmaite sposoby, jednym z najczęściej stosowanych jest podanie jej z pomidorami, wystarczy na wierzch położyć pokrojone w pomidory lub pomidorki koktajlowe wcisnąć w farsz i z nimi zapiec.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: theantiroom.com

Polecamy Ci również

Zobacz także