Tartaletki z bakłażanem, cukinią i oscypkiem

Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki otrębów owsianych,
- 2 żółtka,
- łyżka śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 drobno posiekane pomidory suszone,
- garść drobno posiekanych pistacji,
- 150 g zimnego masła.
Farsz:
- jedna cukinia,
- jeden bakłażan,
- oscypek starty na tarce o dużych oczkach,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju do smażenia,
- suszone pomidory.
Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto: masło posiekać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby i pistacje. Dodać pomidory, żółtka i śmietanę, wszystko szybko wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki.
Farsz:
Bakłażana i cukinię pokroić w cienkie talarki, oprószyć solą i pieprzem, grillować przez chwilę z obu stron.
Posmarowane masłem i wysypane mąką formy do tartaletek wykleić ciastem. Tak przygotowane babeczki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyciągnąć tartaletki, na dnie każdej ułożyć kolejno: suszonego pomidora, starty oscypek, 3 plasterki cukinii, plaster bakłażana. Wykończyć wedle własnego uznania, można na przykład przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, można pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem inną metodą: ciasto rozwałkować na dwa, trzy prostokąty. Każdy z nich naciąć wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta wyłożyć krążki bakłażana i cukinii, posypać oscypkiem. Chlebki zamknąć za pomocą frędzelków. Posmarować roztrzepanym białkiem i jeszcze dokładniej zlepić ze sobą frędzle. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewa Mróz

Autor: Ewa Mróz
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także