Tartaletki z bakłażanem, cukinią i oscypkiem

0
tartaletki z bakłażanem

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych,
  • 2 żółtka,
  • łyżka śmietany,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 drobno posiekane pomidory suszone,
  • garść drobno posiekanych pistacji,
  • 150 g zimnego masła.

Farsz:

  • jedna cukinia,
  • jeden bakłażan,
  • oscypek starty na tarce o dużych oczkach,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • suszone pomidory.

Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto: masło posiekać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby i pistacje. Dodać pomidory, żółtka i śmietanę, wszystko szybko wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki.
Farsz:
Bakłażana i cukinię pokroić w cienkie talarki, oprószyć solą i pieprzem, grillować przez chwilę z obu stron.

Posmarowane masłem i wysypane mąką formy do tartaletek wykleić ciastem. Tak przygotowane babeczki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyciągnąć tartaletki, na dnie każdej ułożyć kolejno: suszonego pomidora, starty oscypek, 3 plasterki cukinii, plaster bakłażana. Wykończyć wedle własnego uznania, można na przykład przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wstawić do piekarnika na około 20 minut.

tartaletki z bakłażanem


Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, można pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem inną metodą: ciasto rozwałkować na dwa, trzy prostokąty. Każdy z nich naciąć wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta wyłożyć krążki bakłażana i cukinii, posypać oscypkiem. Chlebki zamknąć za pomocą frędzelków. Posmarować roztrzepanym białkiem i jeszcze dokładniej zlepić ze sobą frędzle. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

tartaletki z bakłażanem - alternatywna wersja

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewa Mróz

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewa Mróz

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także