Tartaletki z owocami
Składniki (6 porcji):
125 g mąki
60 g masła
50 g cukru pudru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Szczypta soli
1 budyń o smaku waniliowym
300 ml mleka
1 galaretka o smaku malinowym
Owoce (maliny, jagody, porzeczki, agrest)
Sposób przyrządzania:
Z mąki, masła, cukru pudru, soli, żółtka i mleka zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Piec 10 minut, wyjąć i ostudzić. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w 300 ml mleka, ostudzić, wyłożyć spód tartaletek. Na budyniu układać owoce, polać galaretką przygotowaną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z bitą śmietaną.

jedzenie dla dzieci, przygotowywanie posiłków, dania dla zapracowanych, przepisy deser, winiary, desery na zimno, słodkie desery, ciasteczka kruche, ciasteczka przepis, ciasteczka przepisy, deser z owocami, deser z owoców, desery przepisy na zimno, desery przepisy proste, desery z truskawek, desery na zimno przepisy, desery na zimno z truskawkami, desery na zimno proste, desery na zimno z owocami
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Winiary
Zobacz także