Tiramisu

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram serka Mascarpone, opakowanie podłużnych biszkoptów – 200 gram, 5 gram żelatyny, dwa wiejskie jaja, 75 gram cukru pudru , 5 łyżek likieru Amaretto, 50 mililitrów mocnej i słodkiej kawy, kakao
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria deser
Metoda gotowania miksowanie, chłodzenie
Ilość kalorii 250

Wykonanie:

Namocz żelatynę. Sparz jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, białka na pianę. Do ubitych żółtek dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, na końcu dodaj likier.

tiramisu

Żelatynę podgrzej, dodaj do niej łyżkę masy, wymieszaj i dodaj całość do kremu. Do takiej mieszkanki dodaj ubite białka i delikatnie, ale dobrze wymieszaj. Biszkopty nasącz wystudzoną kawą. Ułóż je w formie, nałóż na nie warstwę kremu, na to kolejna warstwa biszkoptów i znowu krem. Wierzchnią warstwę kremu oprósz kakaem. Wstaw do lodówki.

Podanie:

Tiramisu można wykonywać na różne sposoby. Przedstawiony przepis jest jednym z łatwiejszych i bardziej popularnych. Doskonale smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu. Gdy biszkopty namokną całkowicie i deser zrobi się ciężkim i wilgotnym kremowym ciastem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: heavenlytiramisu.com

Polecamy Ci również

Zobacz także