Tiramisu
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 250 gram serka Mascarpone, opakowanie podłużnych biszkoptów – 200 gram, 5 gram żelatyny, dwa wiejskie jaja, 75 gram cukru pudru , 5 łyżek likieru Amaretto, 50 mililitrów mocnej i słodkiej kawy, kakao |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | deser |
Metoda gotowania | miksowanie, chłodzenie |
Ilość kalorii | 250 |
Wykonanie:
Namocz żelatynę. Sparz jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, białka na pianę. Do ubitych żółtek dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, na końcu dodaj likier.
Żelatynę podgrzej, dodaj do niej łyżkę masy, wymieszaj i dodaj całość do kremu. Do takiej mieszkanki dodaj ubite białka i delikatnie, ale dobrze wymieszaj. Biszkopty nasącz wystudzoną kawą. Ułóż je w formie, nałóż na nie warstwę kremu, na to kolejna warstwa biszkoptów i znowu krem. Wierzchnią warstwę kremu oprósz kakaem. Wstaw do lodówki.
Podanie:
Tiramisu można wykonywać na różne sposoby. Przedstawiony przepis jest jednym z łatwiejszych i bardziej popularnych. Doskonale smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu. Gdy biszkopty namokną całkowicie i deser zrobi się ciężkim i wilgotnym kremowym ciastem.

tiramisu, tiramisu przepis klasyczny, tiramisu mascarpone, tiramisu ciasto, deser tiramisu, tort tiramisu
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: heavenlytiramisu.com
Zobacz także