Torcik z marynowanych warzyw i serka śmietankowego

Torcik z marynowanych warzyw i serka śmietankowego

torcik z marynowanych warzyw Składniki:

Dla 4 osób:
1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry bakłażan bez skóry
3 białe szparagi
3 zielone szparagi
1 czerwona papryka bez skóry
1 marynowany karczoch
½ pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry
1 cytryna

Marynata:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • 500 g serka śmietankowego
  • 8 kromek ciemnego pieczywa tostowego
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Grubo mielony czarny pieprz do smaku


Do dekoracji:

  • Pomidor
  • 2 białe szparagi
  • 2 zielone szparagi
  • 1 rzodkiewka
  • Brokuły
  • Bratki


Przyrządzanie:
Umyte, pokrojone warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumienić na grillu. Następnie warzywa przełożyć do miseczki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usunąć skórkę i ściśle ułożyć je w formie do tortu. Na pieczywie ułożyć serek, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach ułożyć kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i serek. Tak przygotowany torcik udekorować pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skropić auszpikiem.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także