Torcik z marynowanych warzyw i serka śmietankowego

Składniki:
Dla 4 osób:
1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry bakłażan bez skóry
3 białe szparagi
3 zielone szparagi
1 czerwona papryka bez skóry
1 marynowany karczoch
½ pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry
1 cytryna
Marynata:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- Oregano
- Tymianek
- Papryka
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz czarny mielony do smaku
- 500 g serka śmietankowego
- 8 kromek ciemnego pieczywa tostowego
- Sól
- Biały pieprz
- Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Do dekoracji:
- Pomidor
- 2 białe szparagi
- 2 zielone szparagi
- 1 rzodkiewka
- Brokuły
- Bratki
Przyrządzanie:
Umyte, pokrojone warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumienić na grillu. Następnie warzywa przełożyć do miseczki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usunąć skórkę i ściśle ułożyć je w formie do tortu. Na pieczywie ułożyć serek, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach ułożyć kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i serek. Tak przygotowany torcik udekorować pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skropić auszpikiem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Prymat
Zobacz także