Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 5 dużych wiejskich jaj, ¾ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, ¼ skrobi ziemniaczanej, 250 gram serka mascarpone, 350 ml śmietany kremówki, ½ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki gorzkiego kakao, 100 gram gorzkiej czekolady, 50 gram masła, konfitura wiśniowa, 50 ml nalewki wiśniowej, wiśnie do dekoracji
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria deser, ciasto, tort
Metoda gotowania pieczenie, chłodzenie
Ilość kalorii 560

tort czekoladowyWykonanie:

Upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z cukrem na sztywną pianę, gdy będzie gotowa zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka. Pomału dodawaj mąki do pełnego wymieszania. Gotowe ciasto wylej na tortownicę i piecz w temperaturze około 160 stopni przez 40 minut.
300 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj kakao, pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone i 50 gram posiekanej lub startej czekolady.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części. Z nalewki wiśniowej i odrobiny ciepłej wody zrób podstawę do nasączenia biszkoptu. Jeden blat połóż na paterę, skrop alkoholem, nałóż na to konfiturę wiśniową i nałóż ½ kremu. Nałóż kolejny blat, skrop resztą alkoholu i resztą kremu obłóż blat i boki tortu. Z pozostałej czekolady, śmietanki i masła zrób polewę czekoladową, rozpuszczając wszystko w kąpieli wodnej. Na tort nałóż wiśnie do dekoracji i oblej tężejącą polewą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Podanie:

Tort ten jest bardzo czekoladowy, a najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Dla urozmaicenia biszkopt możemy również zrobić czekoladowy, dodając do ciasta 2 czy 3 łyżki ciemnego kakao. Do takiego wykonania tortu również nadają się inne owoce, jednak powinny być kwaskowate, by przełamać słodycz czekolady. Doskonale sprawdzą się borówki i maliny.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: passionateaboutbaking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także