Tort czekoladowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 5 dużych wiejskich jaj, ¾ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, ¼ skrobi ziemniaczanej, 250 gram serka mascarpone, 350 ml śmietany kremówki, ½ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki gorzkiego kakao, 100 gram gorzkiej czekolady, 50 gram masła, konfitura wiśniowa, 50 ml nalewki wiśniowej, wiśnie do dekoracji |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | deser, ciasto, tort |
Metoda gotowania | pieczenie, chłodzenie |
Ilość kalorii | 560 |
Wykonanie:
Upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z cukrem na sztywną pianę, gdy będzie gotowa zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka. Pomału dodawaj mąki do pełnego wymieszania. Gotowe ciasto wylej na tortownicę i piecz w temperaturze około 160 stopni przez 40 minut.
300 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj kakao, pod koniec ubijania dodawaj porcjami mascarpone i 50 gram posiekanej lub startej czekolady.
Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części. Z nalewki wiśniowej i odrobiny ciepłej wody zrób podstawę do nasączenia biszkoptu. Jeden blat połóż na paterę, skrop alkoholem, nałóż na to konfiturę wiśniową i nałóż ½ kremu. Nałóż kolejny blat, skrop resztą alkoholu i resztą kremu obłóż blat i boki tortu. Z pozostałej czekolady, śmietanki i masła zrób polewę czekoladową, rozpuszczając wszystko w kąpieli wodnej. Na tort nałóż wiśnie do dekoracji i oblej tężejącą polewą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Podanie:
Tort ten jest bardzo czekoladowy, a najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Dla urozmaicenia biszkopt możemy również zrobić czekoladowy, dodając do ciasta 2 czy 3 łyżki ciemnego kakao. Do takiego wykonania tortu również nadają się inne owoce, jednak powinny być kwaskowate, by przełamać słodycz czekolady. Doskonale sprawdzą się borówki i maliny.

biszkopt, biszkopt na tort, biszkopt na tort przepis, tort czekoladowy, tort czekoladowy z wiśniami, tort urodzinowy, przepis na biszkopt
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: passionateaboutbaking.com
Zobacz także