Tort makowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto makowe: 30 dkg maku, 8 jajek, 20 dkg drobnego cukru kryształu lub cukru pudru, 4 łyżki bardzo drobnej bułki tartej, kilka kropelek aromatu migdałowego; Krem czekoladowy: 25 dkg serka mascarpone, 300 ml śmietanki kremówki, 20 dkg czekolady (najlepiej mieszanki czekolady mlecznej i deserowej), fix do śmietany lub 2 łyżeczki żelatyny; Polewa czekoladowa: 10 dkg czekolady deserowej, 50 gram masła, 5 łyżek śmietanki kremówki; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | tort, ciasto, deser |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 540 |
Wykonanie:
Ciasto makowe: Mak sparz i zalej szklanką mleka i wody. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Możesz zostawić mak zalany taką mieszanką na noc i dopiero później zagotować. Mak zmiel dwukrotnie.
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijaj z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta, wtedy stopniowo dodawaj porcje maku i cały czas miksuj. Dodaj również miód, przesianą tartą bułkę i olejek migdałowy, wymieszaj wszystko dokładnie. Na końcu wmieszaj w tę masę pianę z białek. Masę wylej do natłuszczonej tortownicy i piecz około 45 minut w 180 stopniach.
Krem czekoladowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj fix lub rozpuszczoną żelatynę. Do ubitej śmietany dodawaj po łyżce mascarpone i łyżce rozpuszczonej czekolady – wymieszaj na jednolitą masę.
Upieczony i wystudzony placek makowy przekrój na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż kremem czekoladowym i ponownie użyj tortownicy. Tak przełożony tort wstaw na kilka godzin do lodówki.
Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj śmietankę i mieszając połącz ze sobą wszystkie składniki.
Zastygły tort wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz tortownicy i całość oblej polewą. Ponownie wstaw do lodówki.
Sugestia
Tort warto udekorować płatkami migdałowymi. Należy to zrobić bezpośrednio po polaniu go polewą, wtedy płatki się przykleją i nie będą odpadać w czasie krojenia.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: majaconn.blogspot.com
Zobacz także