Tort orzechowy

Tort orzechowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 30 dkg zmielonych orzechów włoskich, 10 jajek, 10 dkg cukru pudru, 3 łyżki tartej bułki, pół łyżeczki proszku do pieczenia + opcjonalnie 2 łyżeczki kawy Krem: pól litra pełnotłustego mleka, 20 dkg cukru, 25 dkg masła, 50 ml wódki, 25 dkg orzechów włoskich
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 26 cm
Kategoria deser, tort
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 385

tort orzechowyWykonanie:

Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, dodaj proszek do pieczenia, bułkę tartą, ewentualnie kawę i zmielone orzechy, wymieszaj wszystko dokładnie i teraz pomału dodawaj ubite białka. Mieszaj wszystko na wolnych obrotach miksera, albo łyżką. Ciasto wylej na natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę i piecz 50 do 60 minut w 175 stopniach.
Mleko wymieszaj z cukrem i zagotuj, ciągle mieszając by cukier się nie przypalił. W momencie gdy mleko zacznie robić się gęste dodaj do niego rozdrobnione orzechy, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Kiedy masa orzechowa wystygnie, masło utrzyj na puch i dodawaj porcjami masę. W połowie ucierania dodaj wódkę.
Ciasto orzechowe przetnij na dwie lub trzy części, każdą z nich przełóż kremem, ciasto udekoruj według uznania.

Porady:

  • Dodając do ciasta orzechowego kawę mamy dwie opcje: może być to naturalna kawa mielona lub kawa instant czyli sproszkowana. Nie nadaje się tutaj popularna kawa rozpuszczalna w granulkach czy igiełkach.
  • Krem orzechowy można zastąpić czekoladowym, kawowym lub budyniowym, przełamie to dominujący smak orzechów.
  • Biszkoptu nie trzeba ponczować jednak można go posmarować kwaśną konfiturą.
Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bbcgoodfood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także