Tort Sachera

Tort Sachera
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 8 jajek + 2 białka, 20 dkg czekolady deserowej, 125 gram masła, 150 gram cukru pudru, 125 gram mąki pszennej, szczypta soli; Polewa: 20 dkg czekolady deserowej, 150 ml śmietany kremówki, 2 łyżki masła ; Bita śmietana: 150 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka żelatyny + 150 gram konfitury morelowej;
Kuchnia austriacka, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22-24 cm
Kategoria deser, tort
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 480

tort sacheraWykonanie:

Ciasto: czekoladę połam i rozpuść
w kąpieli wodnej. Masło rozpuść w osobnym rondelku. Żółtka ubij na biały puch, dodaj roztopione masło i lekko przestudzoną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Białka ubij na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i porcjami dodawaj cukier puder. Do masy czekoladowo-maślanej dodaj ¼ porcji ubitych białek i część przesianej mąki – wymieszaj, czynność powtórz do wyczerpania piany z białek. Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wylej do nich po połowie ciasta, piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto przełóż na paterę, posmaruj dość grubą warstwą konfitury morelowej i przykryj drugim blatem.
Przygotuj polewę czekoladową: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszając doprowadź do połączenia składników w aksamitną masę. Lekko wystudzoną polewą zalej ciasto tworząc grubą warstwę polewy.
Śmietanę kremówkę ubij z łyżką rozpuszczonej żelatyny. Na torcie zrób kleksy z bitej śmietany, tak aby na każdą porcję przypadał sporej wielkości kleks śmietanowy.

Uwaga
Przepis na oryginalny tort Sachera jest pilnie strzeżoną tajemnicą, dlatego przedstawiony tutaj przepis jest interpretacją, a właściwie próbą odtworzenia tego słynnego ciasta.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: czekoladowakraina.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także