Tort Sachera
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 8 jajek + 2 białka, 20 dkg czekolady deserowej, 125 gram masła, 150 gram cukru pudru, 125 gram mąki pszennej, szczypta soli; Polewa: 20 dkg czekolady deserowej, 150 ml śmietany kremówki, 2 łyżki masła ; Bita śmietana: 150 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka żelatyny + 150 gram konfitury morelowej; |
Kuchnia | austriacka, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22-24 cm |
Kategoria | deser, tort |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Ciasto: czekoladę połam i rozpuść
w kąpieli wodnej. Masło rozpuść w osobnym rondelku. Żółtka ubij na biały puch, dodaj roztopione masło i lekko przestudzoną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Białka ubij na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i porcjami dodawaj cukier puder. Do masy czekoladowo-maślanej dodaj ¼ porcji ubitych białek i część przesianej mąki – wymieszaj, czynność powtórz do wyczerpania piany z białek. Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wylej do nich po połowie ciasta, piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto przełóż na paterę, posmaruj dość grubą warstwą konfitury morelowej i przykryj drugim blatem.
Przygotuj polewę czekoladową: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszając doprowadź do połączenia składników w aksamitną masę. Lekko wystudzoną polewą zalej ciasto tworząc grubą warstwę polewy.
Śmietanę kremówkę ubij z łyżką rozpuszczonej żelatyny. Na torcie zrób kleksy z bitej śmietany, tak aby na każdą porcję przypadał sporej wielkości kleks śmietanowy.
Uwaga
Przepis na oryginalny tort Sachera jest pilnie strzeżoną tajemnicą, dlatego przedstawiony tutaj przepis jest interpretacją, a właściwie próbą odtworzenia tego słynnego ciasta.

ciasta desery, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, tort czekoladowy, tort sachera, tort Sachera przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: czekoladowakraina.blox.pl
Zobacz także