Tort walentynkowy

Tort walentynkowy

Składniki:

  • tort walentynkowyBiszkopt kakaowy upieczony
    w foremce w kształcie serca;
  • Krem czekoladowy (DrOetker
    w 5 min);
  • Krem waniliowy (DrOetker w 5 min); odłożyć 1/3 kremu, a do 2/3 dodać odrobinę barwnika spożywczego w proszku
    w kolorze różu;
  • Odsączone wiśnie z kompotu

Do nasączenia tortu:

  • 2 szklanki letniej wody,
  • tort czekoladowy1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • zapach rumowy.

Sposób przygotowania:

Biszkopt podzielić na 3 równe części.  
Pierwszą warstwę ciasta posmarować połową kremu czekoladowego, na który układamy odsączone wiśnie. Z drugą warstwą zrobić dokładnie to samo, a następnie przykryć ostatnią warstwą ciasta. 1/3 kremu waniliowego (jasnego) rozprowadzić tylko na górze tortu, a masą w kolorze różu ozdobić boki.  Cała reszta to inwencja twórcza, w której można wykorzystać: lukrowane serduszka, cukrowe perełki, galaretkę itp.
Pychotaaaa!!! Delikatny tort rozpływający się w ustach.

Przepis nadesłany przez Agnieszkę w konkursie "Potrawy walentynkowe"

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agusia

Polecamy Ci również

Zobacz także