Tort walentynkowy

Składniki:
Biszkopt kakaowy upieczony
w foremce w kształcie serca;- Krem czekoladowy (DrOetker
w 5 min); - Krem waniliowy (DrOetker w 5 min); odłożyć 1/3 kremu, a do 2/3 dodać odrobinę barwnika spożywczego w proszku
w kolorze różu; - Odsączone wiśnie z kompotu
Do nasączenia tortu:
- 2 szklanki letniej wody,
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 1 łyżka spirytusu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- zapach rumowy.
Sposób przygotowania:
Biszkopt podzielić na 3 równe części.
Pierwszą warstwę ciasta posmarować połową kremu czekoladowego, na który układamy odsączone wiśnie. Z drugą warstwą zrobić dokładnie to samo, a następnie przykryć ostatnią warstwą ciasta. 1/3 kremu waniliowego (jasnego) rozprowadzić tylko na górze tortu, a masą w kolorze różu ozdobić boki. Cała reszta to inwencja twórcza, w której można wykorzystać: lukrowane serduszka, cukrowe perełki, galaretkę itp.
Pychotaaaa!!! Delikatny tort rozpływający się w ustach.
Przepis nadesłany przez Agnieszkę w konkursie "Potrawy walentynkowe"

tort czekoladowy, tort czekoladowy z wiśniami, tort walentynkowy, tort walentynkowy czekoladowy, tort walentynkowy przepis
Autor: Agusia
Zobacz także