Tortilla
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 20 dkg mąki kukurydzianej, pół łyżeczki soli, ćwierć litra wody, łyżeczka dowolnego tłuszczu, jednak najlepszy jest smalec |
Kuchnia | meksykańska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 placków |
Kategoria | przystawka, danie główne, danie obiadowe, przekąska, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 100 |
Wykonanie:
Mąkę z solą połącz z tłuszczem i stopniowo dolewając wody wyrób na konsystencję dość zwartego, ale elastycznego ciasta. Podziel na niewielkie kulki, rozwałkuj je do wielkości patelni. Smaż na suchej patelni z grubym dnem. Czas smażenia jest różny, w zależności od tego, jaką chrupkość chcesz osiągnąć.
Podanie:
Tortilla jest podstawą do zrobienia wszelkich zestawów. Do takiego rożka możemy wrzuć wszystko co tylko chcemy. Począwszy od grillowanego mięsa, przez bukiet warzyw czy gotową sałatkę.

co na obiad, tortilla, tortilla ciasto, tortilla przepis, placki tortilla, tortilla ciasto przepis, domowa tortilla przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: AlbertCahalan_Wikipedia
Zobacz także