Tortilla

Tortilla
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 20 dkg mąki kukurydzianej, pół łyżeczki soli, ćwierć litra wody, łyżeczka dowolnego tłuszczu, jednak najlepszy jest smalec
Kuchnia meksykańska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 placków
Kategoria przystawka, danie główne, danie obiadowe, przekąska, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 100

tortillaWykonanie:

Mąkę z solą połącz z tłuszczem i stopniowo dolewając wody wyrób na konsystencję dość zwartego, ale elastycznego ciasta. Podziel na niewielkie kulki, rozwałkuj je do wielkości patelni. Smaż na suchej patelni z grubym dnem. Czas smażenia jest różny, w zależności od tego, jaką chrupkość chcesz osiągnąć.

Podanie:

Tortilla jest podstawą do zrobienia wszelkich zestawów. Do takiego rożka możemy wrzuć wszystko co tylko chcemy. Począwszy od grillowanego mięsa, przez bukiet warzyw czy gotową sałatkę.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: AlbertCahalan_Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także