Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Tortiille: 20 dkg mąki kukurydzianej, ewentualnie pszennej, ćwierć łyżeczki soli, dwie łyżki tłuszczu, szklanka wody Nadzienie: 50 dkg filetu z kurczaka, 2 pomidory, pół puszki kukurydzy, ogórek szklarniowy, cebula, sałata lodowa, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, tłuszcz do smażenia
Kuchnia meksykańska, amerykańska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przekąska, danie główne, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 390

tortilla z kurczakiemWykonanie:

Filet z kurczaka oczyść z błon
i pokrój w niewielką kostkę, obsyp obficie solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Pomidory, ogórka i cebulę posiekaj w spore, jednak wygodne do jedzenia kawałki, majonez wymieszaj z keczupem. Sałatę pokrój lub porwij na niewielkie kawałki. Ciasto przygotuj wg prostego schematu, przesiej mąkę, dodaj do niej sól i tłuszcz oraz porcjami dolewaj wodę, tak by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podziel na kulki, które następnie rozwałkuj do wielkości patelni.
Mięso usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano, w tym samym czasie na innej patelni smaż tortille. Pamiętaj, aby patelnia nie była natłuszczona, a placki smaż tylko przez kilkadziesiąt sekund na niewielkim płomieniu. Gotowe placki posmaruj mieszanką keczupu z majonezem, nałóż warzywa
i porcję mięsa i zawiń.

Podanie:

Tortillę można podać z każdym sosem, który lubi, to samo tyczy się warzyw. Najlepiej jednak jest ją przez chwilę zgrillować by się nie rozsypała w czasie jedzenia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: eatingpleasure.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także