Tradycyjne wielkanocne potrawy - przepisy

Tradycyjne wielkanocne potrawy - przepisy

Wielkanocne śniadanie to kulminacyjna chwila nadchodzących świąt. Spędzamy co najmniej kilka godzin na przygotowywaniu świątecznych dań i dbaniu o to, by ten posiłek był wyjątkowy. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Z całą pewnością pasztetu, żuru z białą kiełbasą i pieczonego mięsa. Przedstawiamy kilka przepisów na tradycyjne wielkanocne potrawy.

żur z kiełbasą na zakwasieŻurek na prawdziwym zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Sposób wykonania:

Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony
w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.



Pasztet wielkanocny z jajkiem

pasztet z jajkiemSkładniki:

  • po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 25 dag tłustego boczku
  • 2 bułki kajzerki
  • włoszczyzna, 2 cebule
  • 3 jaja
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny

Sposób wykonania:

Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar,
a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

biała kiełbasaSkładniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sposób wykonania:

Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.
Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.



Jajka faszerowane na sto sposobów

jajka faszerowaneSkładniki:

  • 10 jajek
  • 2 łyżki śmietany 12-proc.
  • sól, pieprz, koperek
  • kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.

 

pieczeń z karkówki

Pieczeń z ziołami

Składniki:

  • 1,5-2 kg karczku bez kości
  • 2 cebule, główka czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.

Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?

Oceń artykuł
2,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka

Źródło: Kurier Lubelski

Polecamy Ci również

Zobacz także