Tradycyjne wielkanocne potrawy - przepisy

Wielkanocne śniadanie to kulminacyjna chwila nadchodzących świąt. Spędzamy co najmniej kilka godzin na przygotowywaniu świątecznych dań i dbaniu o to, by ten posiłek był wyjątkowy. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Z całą pewnością pasztetu, żuru z białą kiełbasą i pieczonego mięsa. Przedstawiamy kilka przepisów na tradycyjne wielkanocne potrawy.
Żurek na prawdziwym zakwasie
Składniki:
- 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy
Sposób wykonania:
Odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy podsmażony, pokrojony
w paski boczek i kiełbasę. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem dodajemy ugotowane i przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy kleksem z chrzanu i gałązką koperku.
Zobacz: Zajączek z ciasta
Pasztet wielkanocny z jajkiem
- po 25 dag mięsa wołowego, wieprzowego i cielęcego
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 25 dag tłustego boczku
- 2 bułki kajzerki
- włoszczyzna, 2 cebule
- 3 jaja
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa, bułka tarta, łyżka margaryny
Sposób wykonania:
Mięso ugotować z warzywami i przyprawami. Po zdjęciu z ognia dodać bułkę. Gdy wchłonie wywar,
a mięso ostygnie, wszystkie składniki zemleć dwukrotnie w maszynce. Mięso przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy zagłębiając w niej głęboko ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Zobacz przepis na Babkę wielkanocną
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Wkładamy ją wrzątku i wyjmujemy po 15 minutach. Wywar możemy wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.
Naczynie żaroodporne smarujemy równomiernie oliwą z oliwek. Na spodzie układamy cebule pokrojone w cienkie półplasterki. Na nią układamy kiełbasę. Pojemnik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut (w piekarniku z termoobiegiem wyjmujemy po 15 minutach). Po wyjęciu kiełbasy cebulkę można podsmażyć dłużej, by się przyrumieniła.
Jajka faszerowane na sto sposobów
- 10 jajek
- 2 łyżki śmietany 12-proc.
- sól, pieprz, koperek
- kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Tak powstałą masą napełniamy jajka. Na wierzch kładziemy łezkę kawioru, podsmażonych pieczarek lub kawałeczek posiekanej szynki.
Pieczeń z ziołami
Składniki:
- 1,5-2 kg karczku bez kości
- 2 cebule, główka czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Kawałek karczku umyć i zalać zimą wodą, do której dodaje się warzywa i przyprawy. Mięso musi być przykryte marynatą i odstawione do lodówki nawet na 2 dni. Przewracamy je od czasu do czasu. Pieczemy bez tłuszczu przez 2 godz. w 190 stopniach podlewając wyciekającym sosem.
Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka
Źródło: Kurier Lubelski
Zobacz także