Tropiki na stole

Składniki:
Masa cytrynowa:
- 1,5 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 300 ml wody,
- 100 ml soku z cytryny,
- skórka starta z 2 cytryn,
- 150 ml mleka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 200 g herbatników,
- 2 małe kiwi,
- 1 banan,
- 3 mandarynki,
- 200 ml jagód,
- kiść winogrona zielonego,
- kiść winogrona czerwonego.
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozłożyć na blaszce. Przygotować masę cytrynową: do wody dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i wszystko gotować. Kolejno dodawać startą na cienkiej tarce skórkę z cytryny i zagotowować. Następnie mąkę rozpruszyć w mleku i dodać powoli do masy ciągle mieszając i gotując, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wylać na herbatniki i rozsmarować. Winogrona pokroić na pół po czym naprzemiennie kolorami ułożyć ramkę. Kiwi obierać i pokroić w plasterki układając z nich liście palmy. Banana przekroić na pół, a następnie wzdłuż tworząc pień palmy. Mandarynki dokładnie obrać i podzielić na małe cząstki, ułożyć z nich ląd wysepki. Całość tła wysypać jagodami. Podawać schłodzone.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Jakubek

deser z owocami, ciasto, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, przepis na ciasto z owocami, przepis na deser z owocami
Autor: Anna Jakubek
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także