Tropiki na stole

ciasto tropiki na stole

Składniki:

Masa cytrynowa:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 300 ml wody,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • skórka starta z 2 cytryn,
  • 150 ml mleka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników,
  • 2 małe kiwi,
  • 1 banan,
  • 3 mandarynki,
  • 200 ml jagód,
  • kiść winogrona zielonego,
  • kiść winogrona czerwonego.

Sposób przygotowania:

Herbatniki rozłożyć na blaszce. Przygotować masę cytrynową: do wody dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i wszystko gotować. Kolejno dodawać startą na cienkiej tarce skórkę z cytryny i zagotowować. Następnie mąkę rozpruszyć w mleku i dodać powoli do masy ciągle mieszając i gotując, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wylać na herbatniki i rozsmarować. Winogrona pokroić na pół po czym naprzemiennie kolorami ułożyć ramkę. Kiwi obierać i pokroić w plasterki układając z nich liście palmy. Banana przekroić na pół, a następnie wzdłuż tworząc pień palmy. Mandarynki dokładnie obrać i podzielić na małe cząstki, ułożyć z nich ląd wysepki. Całość tła wysypać jagodami. Podawać schłodzone.

ciasto tropiki na stole

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Jakubek

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Jakubek

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także