Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 150 gram gorzkiej czekolady, 75 gram masła, 75 ml śmietany kremówki, łyżka miody, łyżka alkoholu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku, 5 łyżek kakao
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 30 sztuk
Kategoria deser
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 500

trufle czekoladoweWykonanie:

Czekoladę połam na niewielkie kawałeczki, w rondelku rozpuść śmietanę z masłem i dodaj do tego czekoladę. Mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia. Dodaj alkohol, miód i kawę, cały czas mieszając spraw by masa była jednolita. Gdy masa trochę wystygnie uformuj z niej niewielkie kulki i obtocz w kakao.  

Podanie:

Trufle można urozmaicić dodając do masy każdy z możliwych dodatków. Można też je przygotować w wersji białej na przykład obtaczając w wiórkach kokosowych.

Uwaga
Kawa użyta do masy truflowej nie może być kawą liofilizowaną czyli klasyczną w granulkach, musi był proszkiem!

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: David Leggett, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także