Udziec z indyka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | udziec z indyka (około 1,6 kg), pół szklanki suszonej żurawiny, 3 winne jabłka, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, pieczeń, obiad, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 160 |
Wykonanie:
Udziec z indyka oczyść z błonek i skóry oraz ewentualnego tłuszczu. Oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporą porcję ziół prowansalskich wymieszaj ze sobą by powstała marynata. Powstałym sosem zalej mięso i przykryj je folią aluminiową, wstaw do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Bezpośrednio przed włożeniem mięsa do piekarnika dodaj do naczynia przepłukaną żurawinę oraz pokrojone na ósemki jabłka. Piecz w 175 stopniach przez około 90 minut.
Podanie:
Indyka przyrządzonego w ten sposób warto podać z purre ziemniaczanym lub z ryżem. Pasują do niego wszelkie surówki warzywne, jak i fasolka szparagowa z wody czy buraczki zasmażane.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: smakizyciamojego.blogspot.com
Zobacz także