Udziec z indyka

Udziec z indyka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki udziec z indyka (około 1,6 kg), pół szklanki suszonej żurawiny, 3 winne jabłka, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, pieczeń, obiad, danie dietetyczne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 160

udziec z indykaWykonanie:

Udziec z indyka oczyść z błonek i skóry oraz ewentualnego tłuszczu. Oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporą porcję ziół prowansalskich wymieszaj ze sobą by powstała marynata. Powstałym sosem zalej mięso i przykryj je folią aluminiową, wstaw do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Bezpośrednio przed włożeniem mięsa do piekarnika dodaj do naczynia przepłukaną żurawinę oraz pokrojone na ósemki jabłka. Piecz w 175 stopniach przez około 90 minut.

Podanie:

Indyka przyrządzonego w ten sposób warto podać z purre ziemniaczanym lub z ryżem. Pasują do niego wszelkie surówki warzywne, jak i fasolka szparagowa z wody czy buraczki zasmażane.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: smakizyciamojego.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także