Uszka wigilijne

Składniki:
- borowiki - 30 dkg,
- jajka - 1 szt,
- mąka pszenna - 1 kg,
- woda gorąca - ¼ szklanki,
- cebula - 2 szt,
- masło - 5 dkg,
- sól - 2 szczypty,
- pieprz - 2 szczypty.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto oraz na farsz do uszek. W dalszej kolejności należy namoczyć grzyby - borowiki suszone w letniej wodzie na okres kilku godzin - najlepiej zrobić to na noc. Następnie należy ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić je i zmielić przez maszynkę o drobnych otworach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym należy ją zeszklić wraz z borowikami na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie robimy ciasto na uszka, takie jak na ciasto pierogowe, wsypujemy mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, szczyptę soli i zarabiamy delikatne i jednolite ciasto. Dodajemy małą ilość gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy kółeczka za pomocą małej literatki. Na wycięte kółeczka nakładamy łyżeczką farsz. Sklejamy podobnie jak pierogi z tym, że oba końce łączymy ze sobą. Gotowe uszka gotujemy przez ok. 7- 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię garnka. Podawać z czerwonym barszczem.

uszka wigilijne, uszka wigilijne z kapustą i grzybami, uszka wigilijne przepis, uszka wigilijne do barszczu
Autor: partyka16
Zobacz także