Uszka z grzybami

0
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami idealne do czerwonego barszczu.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, łyżka oliwy, około 170 ml wody; Farsz: 4 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, sól i pieprz, oliwa do smażenia;
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 sztuk
Kategoria danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 250

Wykonanie:

Grzyby zalej zimną wodą, kiedy namokną zagotuj je i trzymaj w takim stanie przynajmniej 15 minut. Następnie grzyby odcedź i posiekaj bardzo drobno. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę, dodaj grzyby i przesmaż całość kilka minut, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę przesiej, wbij do niej jajko i dodaj łyżkę oliwy, delikatnie dolewaj niewielkimi porcjami ciepłą wodę, mieszaj cały czas ciasto łyżką. Następnie wyrób je ręcznie na bardzo jednolitą i elastyczną masę.
Ciasto podziel na dwie lub trzy części, rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą niewielkiego kieliszka wykrój porcje ciasta, nałóż na nie niewielką ilość farszu, zlep najpierw w połowie, a następnie złącz rogi, tak by powstały uszka. Uszka wrzucaj na gotująca się i osoloną wodę, gotuj około 5 minut od wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.

Zobacz przepis na przepyszne świąteczne ciasto: Sernik z makiem w białej czekoladzie

Oceń artykuł
3,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blog.chatamikolaja.eu

Polecamy Ci również

Zobacz także