Uszka z grzybami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, łyżka oliwy, około 170 ml wody; Farsz: 4 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, sól i pieprz, oliwa do smażenia; |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 sztuk |
Kategoria | danie wigilijne |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 250 |
Wykonanie:
Grzyby zalej zimną wodą, kiedy namokną zagotuj je i trzymaj w takim stanie przynajmniej 15 minut. Następnie grzyby odcedź i posiekaj bardzo drobno. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę, dodaj grzyby i przesmaż całość kilka minut, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę przesiej, wbij do niej jajko i dodaj łyżkę oliwy, delikatnie dolewaj niewielkimi porcjami ciepłą wodę, mieszaj cały czas ciasto łyżką. Następnie wyrób je ręcznie na bardzo jednolitą i elastyczną masę.
Ciasto podziel na dwie lub trzy części, rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą niewielkiego kieliszka wykrój porcje ciasta, nałóż na nie niewielką ilość farszu, zlep najpierw w połowie, a następnie złącz rogi, tak by powstały uszka. Uszka wrzucaj na gotująca się i osoloną wodę, gotuj około 5 minut od wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.
Zobacz przepis na przepyszne świąteczne ciasto: Sernik z makiem w białej czekoladzie

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: blog.chatamikolaja.eu
Zobacz także