Warsztaty Kulinarne - przystawki

16 czerwca odbyły się już po raz trzeci Warsztaty Kulinarne pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem tematem głównym były przystawki a honorowymi gośćmi byli Kamil Kosnowski (z restauracji Smaki Warszawy) oraz Marcin Budynek, opiekun Warsztatów.
Warsztaty odbyły się w restauracji Smaki Warszawy, przy ulicy Żurawiej 47/49, gdzie Szefem Kuchni jest Kamil Kosnowski. Na spotkaniu można było znaleźć wyszukane przystawki. Oprócz smakowitych zakąsek nie zabrakło opowieści o sposobach wydobywania smaku oraz zabawnych historii z ich kulinarnego życia.
W drugi dzień Warsztatów Kulinarnych Uczestnicy musieli własnoręcznie pod czujnym okiem opiekunów wykonać przystawki, które konsumowali dnia poprzedniego. Wszyscy otrzymali piękne fartuchy firmy COOKie (damskie z kolekcji Julietta, męskie z kolekcji Borys) oraz książeczki
z przepisami.
Wśród przyrządzanych przystawek znalazły się:
- bliny z łososiem i kawiorem,
- roladki z łososia,
- pieczonej papryki i twarożku ziołowego,
- szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim.
Ciekawość uczestników wzbudziły bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami oraz kozi ser w panierce z pestek słonecznika z sosem z czerwonych porzeczek na rukoli, a prawdziwy zachwyt łosoś pieczony z grzybową krustą. Kursantom smakowała także wyborna wątróbka z sosem malinowym na sałacie, a tatar z łososia i truskawek z zielonym i czerwonym pieprzem oraz miętą został podany jako propozycja dla smakoszy.












Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 16 lipca, między 8:30 a 10:45.
Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl.
Zapraszamy!


Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Polska Akademia Kulinarna
Zobacz także