Warsztaty kulinarne – zapraszamy!

Gotowanie, gotowanie, gotowanie… Gotujemy dla siebie, rodziny, przyjaciół, a coraz częściej – dla przyjemności. A rozwijanie pasji kulinarnych staje się coraz popularniejszą pasją.
Gotowanie to pasja, którą mogą dzielić wszyscy – kobiety, mężczyźni, amatorzy i profesjonaliści. Programy kulinarne biją rekordy popularności, a kucharze stają się celebrytami. Gotowanie stało się też wspaniałym sposobem na spędzanie wolnego czasu. A świetnym sposobem na rozwinięcie swoich umiejętności kulinarnych są „Warsztaty Akademii Kulinarnej”.
Warsztaty Akademii Kulinarnej są przeznaczone dla wszystkich pasjonatów gotowania, zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych. Celem Warsztatów jest przede wszystkim doskonalenie kulinarnych umiejętności uczestników i rozwijanie ich pasji. Można też się przekonać, że gotowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi, czy rodziną, a nabyte umiejętności przygotowywania wyrafinowanych potraw staną się powodem dumy.
Warsztaty zachęcają do doskonalenia wiedzy kulinarnej pod opieką polskich, a w przyszłości także zagranicznych mistrzów kuchni.
Udział w Warsztatach Akademii Kulinarnej jest bezpłatny.
Do poszczególnych edycji uczestnicy mogą się zgłaszać na zasadach konkursowych za pośrednictwem www.polska-gotuje.pl.
Zasady Warsztatów Kulinarnych:
- Zajęcia odbywają się w weekendy. Odbędzie się 10 Warsztatów, zorganizowanych przez Polską Akademię Gotowania i pod jej patronatem
- Warsztaty odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do stycznia, według harmonogramu, w Centrum techniki Kulinarnej Dora-Metal przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie
- Każda edycja poświęcona jest innej tematyce: Dania Główne, Przystawki, Sałatki, Zupy, Mięsa, Drób, Ryby, Potrawy z Mąki, Dania Bezmięsne
- Warsztaty prowadzą szefowie kuchni najbardziej znanych warszawskich restauracji, słynących ze znakomitej jakości serwowanych dań
- Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele. Pierwszego dnia (sobota) uczestnicy otrzymują zaproszenie na niezwykły lunch/kolację w jednej z restauracji partnerskiej, gdzie gospodarz szef kuchni zapoznaje ich z najważniejszymi smakami, przyprawami i zasadami przygotowywania dań z danego tematu.
- Drugiego dnia (niedziela) uczestnicy uczą się przygotowywania dań pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka oraz szefa kuchni danej restauracji (Restauracje i Szefowie Kuchni).
- W każdej edycji warsztatów uczestniczyć może maksymalnie 24 osoby, które pracują w dwóch, dwuosobowych zespołach.
- Każdy zespół dysponuje odpowiednio wyposażonym zapleczem/stoiskiem
- Wszystkie produkty do przygotowywania dań zapewnia Organizator oraz market Alma
- Udział w Warsztatach dla wszystkich uczestników jest bezpłatny
Organizatorzy Warsztatów Kulinarnych
Sponsorzy Warsztatów Kulinarnych

Opracowanie: Katarzyna Laszczak
Źródło: Polska Akademia Kulinarna
Zobacz także