Wątróbka drobiowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg wątróbki drobiowej, 4 kwaśne jabłka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, obiad |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie, zapiekanie |
Ilość kalorii | 180 |
Wykonanie:
Wątróbkę oczyść dokładnie z wszelkich błonek, umyj, podziel na pojedyncze kawałki i osusz. Oprósz ją mąką i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Posól i popieprz, następnie dodaj roztarty majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś przez kilka minut. Jabłka pokrój w grube plastry, usuń z nich gniazda nasienne. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż jabłkami, na nie nałóż usmażoną wątróbkę i ponownie jabłka. Zapiecz całość w piekarniku przez około 10-15 minut
w 175 stopniach.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: foodreviewkenya.com
Zobacz także