Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg wątróbki drobiowej, 4 kwaśne jabłka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad
Metoda gotowania smażenie, duszenie, zapiekanie
Ilość kalorii 180

wątróbka drobiowaWykonanie:

Wątróbkę oczyść dokładnie z wszelkich błonek, umyj, podziel na pojedyncze kawałki i osusz. Oprósz ją mąką i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony. Posól i popieprz, następnie dodaj roztarty majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś przez kilka minut. Jabłka pokrój w grube plastry, usuń z nich gniazda nasienne. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż jabłkami, na nie nałóż usmażoną wątróbkę i ponownie jabłka. Zapiecz całość w piekarniku przez około 10-15 minut
w 175 stopniach.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: foodreviewkenya.com

Polecamy Ci również

Zobacz także