Wątróbka z warzywami

0
wątróbka z warzywami

Składniki:

  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag fasolki szparagowej,
  • 50 dag wątróbki,
  • 6 łyżek mąki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • szklanka groszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w rondlu z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem mieszamy.
Warzywa myjemy. Fasolkę kroimy w dwucentymetrowe kawałki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę, tak samo marchewkę. Warzywa wsypujemy do cebuli, przyprawiamy tymiankiem, mieszamy i dusimy około 15 minut.
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Obtaczamy w mące.
Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażoną wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy wątróbkę.
Rada: Danie doskonale smakuje z ziemniakami lub ryżem. Do potrawy możemy dodać ulubione warzywa np. cukinię czy kalafior.

wątróbka z warzywami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Prosińska

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Prosińska

Polecamy Ci również

Zobacz także