Wątróbka z warzywami

Składniki:
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 dag fasolki szparagowej,
- 50 dag wątróbki,
- 6 łyżek mąki,
- tymianek 1/2 łyżeczki,
- papryka czerwona,
- 2 marchewki,
- szklanka groszku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w rondlu z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem mieszamy.
Warzywa myjemy. Fasolkę kroimy w dwucentymetrowe kawałki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę, tak samo marchewkę. Warzywa wsypujemy do cebuli, przyprawiamy tymiankiem, mieszamy i dusimy około 15 minut.
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Obtaczamy w mące.
Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażoną wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy wątróbkę.
Rada: Danie doskonale smakuje z ziemniakami lub ryżem. Do potrawy możemy dodać ulubione warzywa np. cukinię czy kalafior.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Prosińska

wątróbka, przepis na wątróbkę, przepis na obiad, wątróbka przepis, wątróbka z warzywami
Autor: Elżbieta Prosińska
Zobacz także