Wianek z galarety

0
Wianek z galarety

Wianek z galarety
Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • żelatyna
  • pół słoika małych kolb kukurydzy
  • pół słoika małych korniszonków
  • pietruszka
  • sól, pieprz do smaku
  • włoszczyzna (marchew, seler, cebula, pietruszka)

Z około litra wody gotujemy bulion na piersi kurczaka i włoszczyźnie. Po przyrządzeniu wywaru wyciągamy piersi i kroimy je w drobne kawałki. Warzywa z bulionu odcedzamy, do wywaru dodajemy zaś żelatynę. Następnie przygotowujemy foremkę do wielkanocnej babki, na dnie której układamy przygotowane wcześniej kawałki kurczaka, małe kolbki, jajka w połówkach lub ćwiartkach, korniszonki oraz pietruszkę. Wszystko to bardzo ładnie prezentuje się, gdy galareta jest gotowa! Całość zalewamy rozpuszczoną żelatyną. Zostawiamy na noc w lodówce. Gotową galaretę kładziemy na paterze i lekko uderzamy, by wyszła z foremki (czasami trzeba ją podważyć nożem). Uzyskujemy ciekawy kształt galarety, która kształtem przypomina świąteczny wypiek). Potrawa stanowi ciekawą zarówno wizualnie, jak i smakowo alternatywę dla tradycyjnej galarety.

Autor przepisu: Ania Wrzesińska
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także