Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

0
Babeczki z pastą jajeczną
Jajko na świątecznym stole w nowej odsłonie. Pasta jajeczna z łososiem.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki jaja – 6 sztuk, majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki, łosoś wędzony – 100 g, likier jajeczny – 2 łyżki, płatki migdałowe – 50 g, sól, pieprz biały, kruche mini babeczki do nadzień słonych – 12 sztuk.
Wielkość przygotowywanej potrawy 12
Kategoria Przystawka
Metoda gotowania gotowanie

Jajo podczas Świąt Wielkanocnych pełni bardzo ważną rolę. Jest głównym elementem święconki, ozdobą wnętrz oraz najważniejszą potrawą na stole.

Co roku z jajkiem robimy to samo: barwimy łupinami cebuli, wielobarwnymi farbkami lub gotowymi naklejkami. Na stole tradycyjnie jaja występują w parze z majonezem, chrzanem czy sosem tatarskim. A może tak urozmaicić menu? I w tym roku zaskoczyć rodzinę i gości?

Jajko – jak to się zaczęło

Obecnie jajko to symbol życia. Od dawna przypisywano mu magiczne moce. Już w starożytności był symbolem kultu. Egipcjanie jajko wykorzystywali w ceremonii pogrzebowych (wieszali je pod sufitem świątyń). Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka. Słońce było białkiem, a księżyć żółtkiem. A w Polsce? Jajko też miało swoje szczególne miejsce i wierzono w jego magiczne moce. Umieszczone w rogu domu miało zapewnić szczęście, kładziono je także na progu stajni przed pierwszym wyprowadzniem bydła w pole. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje Zmartwychwstanie Chrystusa i chyba nikt nie wyobaraża sobie świąt wielkanocnych i potraw bez niego.

Zobacz przepisy: Tradycyjne wielkanocne potrawy

Jajko na świątecznym stole w nowej odsłonie

Jajko na świątecznym stole zazwyczaj gości na talerzyku, przekrojone na pół i przykryte majonezem i szczypiorkiem. A może warto go podać w postaci pasty? Aby ją przygotować musimy połączyć jajka z odrobiną majonezu lub jogurtu. Do tego możemy dodać likier jajeczny, płatki migdałowe i kawałki wędzonego łososia. Tak przygotowaną pastę możemy wyłożyć na kruchych mini babeczkachw wersji słonej.

Jak przygotować pastę?

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Oddzielamy żółtko od białek. Żółtka mieszamy w misce, dodajemy majonez lub jogurt grecki, posiekanego łososia, likier jajeczny i płatki migdałowe. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy babeczki (do nadzień słonych).
Białka, które nam zostały możemy połączyć z drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkami kiszonymi oraz majonezem i nadziać nimi babeczki. Wówczas drugą potrawę mamy gotową.

Zobacz: Zajączek z ciasta

Jajko podczas świątecznego śniadania

Podczas świątecznego śniadania jajko możemy podać w zaskakującej odsłonie np.: w formie sadzonej podawane jako oryginalna kanapka. Po między dwa gofry wkładamy rozpływające się jajko sadzone z dodatkiem boczku i sałaty.
Równie szybko i w prosty sposób przygotujemy także chlebowe muffinki z jajkiem, np. przepiórczym. W tym celu potrzebny nam będzie wieloziarnisty chleb tostowy, który wystarczy lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do mufinek. Do środka wbijamy jajko i dodajemy ulubione dodatki.

Dowiedz się: Koszyk wielkanocny - jak go przygotować?

Święta Wielkanocne to w końcu najbardziej radosne święta w naszej tradycji. Pozwólmy sobie zatem na wprowadzenie nieco fantazji w nasze tegoroczne menu.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Dębek

Źródło: Dan Cake

Polecamy Ci również

Zobacz także