Wielkanocne kurki w jajkach

Wielkanocne kurki w jajkach

kurki w jajkachSkładniki:

  • jajka - 6 sztuk,
  • kurki - 1,5 szklanki,
  • cebula - 1 sztuka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej - 1 łyżka,
  • natka pietruszki - 0,3 pęczka.

Mniej tradycyjna wersja podania wielkanocnych jajek!

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu i obraniu kroimy po długości na pół. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i siekamy w drobniutką kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i doprowadzamy do zeszklenia.

Następnie dodajemy pokruszone/pokrojone na małe kawałki kurki (na Wielkanoc korzystam z zamrożonych przeze mnie kurek, lekko obgotowanych/obsmażonych przed mrożeniem - wtedy nie będą gorzkie, mimo że mrożone).

Solimy, pieprzymy. Pod przykryciem powinny nam zmięknąć, a gdy będą miękkie, zdejmujemy pokrywkę, by wyparowała woda, a farsz lekko się przysmażył.

Z jajek wyjmujemy żółtka i na ich miejsce wkładamy farsz z kurek. Przyprawiamy listkami pietruszki. Smacznego!

Autor przepisu: agf

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także