Wielkanocne kurki w jajkach

Składniki:
- jajka - 6 sztuk,
- kurki - 1,5 szklanki,
- cebula - 1 sztuka,
- sól, pieprz do smaku,
- olej - 1 łyżka,
- natka pietruszki - 0,3 pęczka.
Mniej tradycyjna wersja podania wielkanocnych jajek!
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu i obraniu kroimy po długości na pół. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i siekamy w drobniutką kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i doprowadzamy do zeszklenia.
Następnie dodajemy pokruszone/pokrojone na małe kawałki kurki (na Wielkanoc korzystam z zamrożonych przeze mnie kurek, lekko obgotowanych/obsmażonych przed mrożeniem - wtedy nie będą gorzkie, mimo że mrożone).
Solimy, pieprzymy. Pod przykryciem powinny nam zmięknąć, a gdy będą miękkie, zdejmujemy pokrywkę, by wyparowała woda, a farsz lekko się przysmażył.
Z jajek wyjmujemy żółtka i na ich miejsce wkładamy farsz z kurek. Przyprawiamy listkami pietruszki. Smacznego!
Autor przepisu: agf

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także