Wielkanocny żur w chlebie

Wielkanocny żur w chlebie
Oryginalne podanie tradycyjnej wielkanocnej zupy

Składniki:

  • woda,
  • wędzone żeberka,
  • wędzona szynka,
  • biała kiełbasa,
  • majeranek,
  • listki bobkowe,
  • jajka,
  • zakwas,
  • przyprawa do żurku i barszczu białego,
  • małe chlebki.

W wodzie gotuję kilka wędzonych żeberek i skrawki wędzonej szynki (mój tata wędzi sam wędliny i do przygotowania żurku używam skórek z prawdziwej szynki, o mocnym zapachu wędzonki). Po zagotowaniu dodaję zakwas (w zależności od ilości zupy pół butelki lub całą). Zostawiam do zagotowania, dodaję przyprawę do żurku i białego barszczu. Pod koniec gotowania wsypuję kilka dodatkowych listków bobkowych i majeranku. Białą kiełbasę (wcześniej sparzoną) dodaję do zupy pokrojoną w plastry, na sam koniec dorzucam też jajka w ćwiartkach. W miarę potrzeby zagęszczam mąką rozrobioną w zimnej wodzie, choć jeśli podaję żurek w chlebku, to staram się, by zupa nie była za gęsta, bo zagęści ją rozmaczający się chlebek. Specjalne chlebki (na zamówienie w piekarni) należy odpowiednio przygotować - odcinam "wieczko" i wydrążam środek. Wlewam żurek z jajkami i białą kiełbasę (wędzonek nie podaję w zupie, one tylko mają nadać aromat).

Autor przepisu: agf
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: agf

Polecamy Ci również

Zobacz także