Wielkanocny żurek na zakwasie

0
Żurek wielkanocny
Żurek to tradycyjna zupa, która pojawia się na każdym polskim stole podczas Świąt Wielkiejnocy.

Składniki na zakwas:

  • 10 dag mąki żytniej,
  • 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody,
  • skórka razowego chleba,
  • 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Mąkę zalać ciepłą wodą, dodać skórkę chleba oraz czosnek, dobrze wymieszać, przykryć gazą i pozostawić w cieple na 3 dni. Najlepiej w kamiennym garnku lub szklanym słoju.

Składniki na żurek:

  • 4 białe kiełbasy,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • majeranek,
  • pieprz, sól,
  • 0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • zakwas.

Przygotowanie Wielkanocnego Żurku:

Odparzyć białą kiełbasę (w osobnym garnku), jajka ugotować na twardo, z włoszczyzny ugotować bulion. Bulion przecedzić, marchewkę pokroić w talarki, resztę warzyw wyrzucić, boczek pokroić w kosteczkę, białą kiełbasę w kółeczka, dodać do bulionu, wlać wcześniej przygotowany zakwas, majeranek i przyprawy, zagotować, zagęścić śmietaną. Podawać na gorąco z jajkiem przekrojonym na pół.

Autor przepisu: Gosia67
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Opracowanie: Marta Balcerowska

Zdjęcia: Gosia67

Polecamy Ci również

Zobacz także