Wigilijna fasolka na gęsto

Składniki:
cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 1 ząbek,
- fasola jaś - 500 g,
- sól - 1 łyżeczka,
- pieprz - 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Przygotować niezbędne składniki na danie. Fasolę jaś bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, zalać letnią wodą i odstawić najlepiej na noc, aby się moczyła. Wstawić fasolę do gotowania w tej samej wodzie w której się moczyła, do gotowania dodać sól, jednak pod koniec gotowania. Odcedzić fasolę, dodać do niej pieprz oraz ulubione zioła. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
i zrumienić cebulę. Do szerokiego rondla lub do naczynia żaroodpornego układać fasolę oraz cebulę, ewentualnie doprawić do smaku ziołami. Dusić całość do miękkości. Mieszać co jakiś czas.

fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przyprawy, potrawy wigilijne przepisy, wigilijna fasola
Autor: partyka16
Zobacz także