Wigilijna fasolka na gęsto

Wigilijna fasolka na gęsto

Składniki:

  • wigilijna fasola na gęstocebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • fasola jaś - 500 g,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • pieprz - 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Przygotować niezbędne składniki na danie. Fasolę jaś bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, zalać letnią wodą i odstawić najlepiej na noc, aby się moczyła. Wstawić fasolę do gotowania w tej samej wodzie w której się moczyła, do gotowania dodać sól, jednak pod koniec gotowania. Odcedzić fasolę, dodać do niej pieprz oraz ulubione zioła. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
i zrumienić cebulę. Do szerokiego rondla lub do naczynia żaroodpornego układać fasolę oraz cebulę, ewentualnie doprawić do smaku ziołami. Dusić całość do miękkości. Mieszać co jakiś czas.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także