Winne fondue z mięsem i sosami

Winne fondue z mięsem i sosami

Składniki:

  • polędwica wołowa, górka cielęca, polędwiczki wieprzowe – łącznie - około 200-300 gram na osobę
  • zestaw do fondue0,7 litra dobrego bulionu mięsnego
  • 0,7 litra białego półwytrawnego wina
  • 3 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka igieł rozmarynu
  • goździki
  • pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Zagotować bulion z przyprawami, dolać wino, gotować jeszcze parę minut. Mięso lekko zmrozić i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach. Podawać z sosami.


Sos majonezowo musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

mięsne fondue

Sos żurawinowy:

  • 200 gram żurawiny ze słoika
  • 3 łyżki brandy
  • szczypta mielonego chilli
  • sól

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Sos z sera z pleśnią niebieską:

  • 100 gram sera z pleśnią niebieską
  • 150 gram serka śmietankowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru
  • sól
  • szczypta mielonego chilli
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka wiśniówki
  • 4-5 łyżek siekanej natki pietruszki

Roztarty ser wymieszać z pozostałymi składnikami.


Naczynie  z wywarem ustawić na podgrzewanej podstawce. Bulion ma się cały czas lekko gotować. Wokół ustawić półmiski z mięsem, miseczki z sosami. Można dodać zblanszowaną mini marchewkę. Na widelczyki nadziewamy po kawałku mięsa, wkładamy do wywaru i gotujemy. Następnie maczamy je w wybranym sosie.

fondue z mięsem

Przepis nadesłała Pani Joanna Krzewińska do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Joanna Krzewińska

Polecamy Ci również

Zobacz także