Winnica w domu

Winnica w domu

wino z winogronMożna powiedzieć, że wino tak jak kobieta zmienne jest. Owoce z plantacji, które do niego trafiają kochają kąpać się w słońcu. A wino, cóż… wino lubuje się w ciemnościach. Jednak każdy znawca tego trunku dobrze wie, że nie wystarczy przechowywać wina w pomieszczeniu pozbawionym okien. Jest jeszcze kilka zasad urządzania ich i wyposażenia, które są równie istotne.

Niezależnie od tego czy do stworzenia prywatnej piwnicy na wino skłoniła nas płynąca w naszych żyłach krew prawdziwego konesera i miłośnika czy też zwyczajna chęć zaimponowania znajomym, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić w pomieszczeniu sprzyjające warunki. Dzięki temu kolekcja latami będzie zyskiwała na wartości. Wina zarówno robione przez nas jak i te kupione będą nabierały wartości wówczas jeśli będą odpowiednio przechowywane. Przez winnicę w danym materiale będziemy rozumieć pomieszczenie typu piwnica. Termin „leżakowanie wina” może nam już sugerować, że niezbędne do prawidłowego dojrzewania wina są spokój i niezmienność warunków otoczenia. Warunki przechowywania wina są czynnikiem determinującym proces jego dojrzewania. Leżakowanie wina
w dębowej beczce przyspiesza jego dojrzewanie (a więc starzenie) i nadaje unikalnego smaku
i zapachu oraz pogłębia kolor. Ponadto taki sposób dojrzewania dostarcza winu tanin, których zadaniem jest zapobieganie utlenianiu i wyostrzenie aromatu. Przeważnie proces ten przebiega pod okiem samego producenta wina a u nas kontynuowany jest już w butelkach.
wino domowePrzechowując wino w butelkach najlepiej ułożyć je w pozycji horyzontalnej, gdyż korek ma z nim bezpośredni kontakt. Dzięki temu korek nie wysycha a wino zachowuje swoje walory. Wino nie lubi zmieniać miejsca położenia, dlatego też starajmy się nie przenosić go i nie poruszać butelką do czasu przeznaczenia go do spożycia. Niestety ale każdy najmniejszy wstrząs może źle się odbić na naszej kolekcji win. Dlatego też książkowo usytuowana piwnica może kojarzyć nam się z pustelnią. Jedyne, co możemy usłyszeć to cisza. Sąsiedztwo z trasą szybkiego ruchu lub maszynami wywołującymi drgania nie wchodzi w rachubę. Dobrze jest przewidzieć rozplanowanie butelek już na samym początku. Taki porządek może być uzależniony od różnych czynników. Ważne jest byśmy sami pamiętali czym się kierowaliśmy. Przykładowo możemy zasugerować się rodzajem wina, kolorem, pochodzeniem, itp. Dla ułatwienia możemy wygospodarować miejsce, gdzie będą jedynie wina, które zamierzamy spożyć w ciągu najbliższego półrocza. Prawidłowo wykonana piwniczka na wina charakteryzuje się porowatymi ścianami, przepuszczalną podłogą wysypaną żwirem, obecnością półek czy regałów na butelki oraz wentylacją. W pomieszczeniu powinien panować mrok. Poza domem najlepiej, aby było schowane głęboko w ziemi, dzięki czemu wytworzy się chłodny i wilgotny klimat, a butelki z trunkiem nie będą narażone na wibracje. W domu możemy wykorzystać np. piwnicę, wnękę pod schodami, którą można zabudować (ostateczna alternatywa z uwagi na występowanie wstrząsów) czy też ciemną
i głęboką szafę. Jeśli wygospodarowanie takiego miejsca sprawi nam trudności, możemy zaopatrzyć się w profesjonalne szafy chłodnicze przeznaczone konkretnie do tego celu. Taka „lodówka”
z pewnością nie należy do najtańszych, ale w tym wypadku nie należy oszczędzać na jakości. Do odświeżenia ścian piwniczki wystarczy użyć do ich odmalowania mieszaniny wapna, wody
i siarczanu miedzi. Ten ostatni to nic innego jak środek grzybobójczy stosowany w ogrodnictwie. Podczas porządków zarówno do półek i ścian powinniśmy stosować wyłącznie łagodne środki czyszczące o możliwie neutralnym zapachu.
winnica w domuKwestia klimatyzacji jest sprawą indywidualną. Może się okazać mianowicie, że nie będzie potrzebna. Jeśli jednak stwierdzimy konieczność zamontowania klimatyzatora, nie traćmy czasu na jego poszukiwania. Standardowy klimatyzator nie utrzyma temperatury poniżej 16-18°C. Najlepiej sprawdzi się profesjonalny klimatyzator o przeznaczeniu ograniczonym konkretnie do tego typu pomieszczeń. Dodatkowo należy zaizolować poliuretanem, ściany, podłogę, sufit i wszystkie możliwe otwory. Ma on tę zaletę, iż jest materiałem bezwonnym i nie pochłania wilgoci. Na ścianie koniecznie musi znaleźć się czuły termometr. Idealnie byłoby utrzymać w pomieszczeniu stałą temperaturę na poziomie 12°C. Optymalnie przyjmuje się konieczność zachowania 10-14°C. Musimy pamiętać, że każda zmiana temperatury przyspiesza dojrzewanie przechowywanych win. Największe zagrożenie stwarza szybka zmiana temperatury pomieszczenia. Jedyni kilka °C różnicy w ciągu całego roku zostanie zaakceptowane przez wino.
Kontroli obok temperatury podlega również wilgotność powietrza. Do tego celu przyda nam się zamontowany na stałe higrometr. Optymalna wilgotność w pomieszczeniu powinna utrzymywać się na poziomie 60-70%. Zejście poniżej tej wartości spowoduje, że korki butelek zaczną stopniowo wysychać a wino parować. Ponadto powietrze ma łatwiejszy dostęp do wnętrza butelki, przez co może dojść do oksydacji wina. Przekroczenie natomiast tej wartości stworzy idealne warunki do rozwoju pleśni na powierzchni korków, które tym samym stracą szczelność umożliwiając między innymi dostanie się do wina niepożądanych zapachów. Prostymi sposobami możemy dążyć do wyrównania poziomu wilgotności. Wysypując podłogę żwirem i zakładając odpowiednią wentylację, zbijemy poziom wilgotności do wymaganego. W odwrotnej sytuacji ratunkiem może być zostawianie pojemnika z wodą bądź zraszanie żwiru na podłodze.
Niczym inspektor podążamy dalej. Tym razem przedmiotem kontroli będzie cyrkulacja powietrza. Przeciągi są niemile widziane, gdyż powodują wysuszanie korków. Zamontowanie wentylatorów pozwoli nam doprowadzić zewnętrzne powietrze i uniknąć pleśni oraz przykrych zapachów. Wszelki dostęp obcych zapachów powinniśmy starać się jak najmocniej ograniczać. Przykładowo piwniczka powinna być położona jak najdalej od garażu czy kuchni.
Światło jest kolejnym czynnikiem, który niebezpiecznie przyspiesza starzenie się wina. Oprócz tego jest odpowiedzialne za wytwarzanie w winie związków siarki. Im ciemniej w pomieszczeniu, w którym przechowywane jest wino, tym lepiej. Dobrze jeśli drzwi prowadzące do naszej piwniczki nie sąsiadują bezpośrednio z widną przestrzenią. Jeśli mamy taką możliwość, zrezygnujmy całkowicie ze sztucznego światła. Do poruszania się i odnalezienia konkretnej butelki możemy użyć zwykłej świeczki bądź lampy naftowej, a przy okazji zachowamy szczególny klimat tego miejsca. Jeśli jednak awaryjnie chcemy mieć możliwość zapalenia światła, niech będzie ono emitowane za pomocą zwykłej żarówki o mocy poniżej 60W.
regał drewniany na winoDo składowania butelek najlepiej przysłużą nam się regały metalowe lub drewniane. Należy jednak również wspomnieć, że istnieje system modułów kamiennych, które ze względu na swoje właściwości są jedną z najbardziej efektywnych metod przechowywania wina. Jeśli miejsce nam na to pozwoli, znajdźmy miejsce na mały stolik do degustacji trunku. Wskazana jest obecność kranu
z bieżącą wodą, najlepiej z małą umywalką.
Jak widać od momentu jego powstawania do dojrzewania jest dość wymagającym trunkiem. Nie dziwi fakt, że na świecie jest tylu jego znawców i entuzjastów. Dobry rocznik, który na dodatek dojrzewał w najlepszych warunkach potrafi osiągnąć niewyobrażalna kwotę za butelkę. Coraz częściej słyszy się, że lampka wina do obiadu to zdrowie na długie lata. Jest to najtańsze hobby, a na pożądane efekty można czekać przez lata. Mimo to przynosi satysfakcję jak mało które.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marta Krawczyk

Zdjęcia: blog.vintagecellars.com, craftednorthwest.com

Polecamy Ci również

Zobacz także