Wino z jabłek

Wino z jabłek
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 10 kg jabłek, 2 kg cukru, 2 litry wody, pożywka dla droższy i drożdże – ilość zgodna z recepturą podaną na opakowaniu pożywki
Kuchnia uniwersalna
Kategoria wino, napój alkoholowy
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 65

jabłkaWykonanie:

Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, jabłek nie obieraj. Tak przygotowane owoce przeciśnij przez sokowirówkę. Sok przelej do balonu na wino. Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj, aż zrobi się syrop. Po wystygnięciu dodaj syrop do soku, dodaj drożdże wraz z pożywką. Całość zamknij i odstaw na około 4-5 tygodni do fermentacji. Po tym czasie wino można dosłodzić. Napój przelej do butelek i odstaw na kilka miesięcy do leżakowania.

Uwaga

Jabłka wybierane do produkcji wina jabłkowego powinny być jak najbardziej winne, czyli słodko-kwaśne i z dużą zawartością soku. Owoce muszą być dojrzałe, jednak nie mogą być nadgnite czy robaczywe.

Podany proces produkcji wina jabłkowego jest procesem uproszczonym, nie wykonujemy tutaj wielu pobocznych czynności, dzięki czemu otrzymujemy smaczne wino dzięki niewielkiemu nakładowi pracy.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: theossingtonkitchen-blogspot-com.

Polecamy Ci również

Zobacz także