Wiśnie na ciepło z lodami

Lody:
- 2 laski wanilii,
- 3 szklanki pełnotłustego mleka,
- 7 żółtek,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki śmietany 30%.
Ponadto:
- 25 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone),
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- biszkopty,
- listki świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
Przecinamy wzdłuż laski wanilii i wyskrobujemy z nich ziarenka. Zalewamy mlekiem i na niewielkim ogniu zagotowujemy. Żółtka i cukier ucieramy, stopniowo dolewamy do nich gorące mleko. Przelewamy masę do naczynia i zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ubijając, by się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Wyciągamy laski wanilii. Dodajemy śmietanę i ubijamy. Przelewamy masę do naczynia o szerokiej średnicy, którą wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmujemy i miksujemy masę. Chodzi o to, by ją napowietrzyć i rozbić kryształki lodu. Gdy zrobi się już gęsta, zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem, masa jest zbyt twarda i trudno się formuje, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę, aby nieco zmiękła.
Do rondelka wlewamy miód, po zagotowaniu dodajemy wiśnie (mrożonych nie rozmrażamy). Gotujemy ok. 5 minut. Do głębokich miseczek wkładamy wiśnie w ciepłym syropie. Na wierzch tuż przed podaniem nakładamy po gałce lodów, posypujemy całość płatkami migdałowymi. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty, podajemy z biszkoptami.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

lody, domowe lody przepisy, domowe lody, deser z wiśniami, lody z wiśniami, wiśnie na ciepło
Autor: Elżbieta Staniak
Zobacz także