Wiśnie na ciepło z lodami

0
wiśnie na ciepło z lodami

Lody:

  • 2 laski wanilii,
  • 3 szklanki pełnotłustego mleka,
  • 7 żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki śmietany 30%.

Ponadto:

  • 25 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone),
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • biszkopty,
  • listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Przecinamy wzdłuż laski wanilii i wyskrobujemy z nich ziarenka. Zalewamy mlekiem i na niewielkim ogniu zagotowujemy. Żółtka i cukier ucieramy, stopniowo dolewamy do nich gorące mleko. Przelewamy masę do naczynia i zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ubijając, by się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Wyciągamy laski wanilii. Dodajemy śmietanę i ubijamy. Przelewamy masę do naczynia o szerokiej średnicy, którą wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmujemy i miksujemy masę. Chodzi o to, by ją napowietrzyć i rozbić kryształki lodu. Gdy zrobi się już gęsta, zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem, masa jest zbyt twarda i trudno się formuje, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę, aby nieco zmiękła.
Do rondelka wlewamy miód, po zagotowaniu dodajemy wiśnie (mrożonych nie rozmrażamy). Gotujemy ok. 5 minut. Do głębokich miseczek wkładamy wiśnie w ciepłym syropie. Na wierzch tuż przed podaniem nakładamy po gałce lodów, posypujemy całość płatkami migdałowymi. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty, podajemy z biszkoptami.

wiśnie na ciepło z lodami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Staniak

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Staniak

Polecamy Ci również

Zobacz także