Wodzianka

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 8 kromek czerstwego chleba, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, majeranek, litr wrzątku, 4 łyżki masła
Kuchnia regionalna, śląska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria zupa, kolacja, danie główne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 100

wodziankaWykonanie:

Na głębokie talerze lub do bulionówek wrzuć pokrojony chleb, po dwie kromki na porcję. Na chleb połóż masło, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj roztarty majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej wszystko gorącą wodą, odczekaj 5 minut i gotowe.

Podanie:

Jak to się mówi – co kraj to obyczaj, tak samo jest tą zupą. Dla jednych wodzianka to talerz rozmaitości zalany wrzątkiem, dla innych to urozmaicona zupa gotowana, jeszcze inni wkładają w nią tyle serca i składników. Także podany przepis proszę traktować poglądowo, a nie encyklopedycznie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Nomenon, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także