Wodzianka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 8 kromek czerstwego chleba, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, majeranek, litr wrzątku, 4 łyżki masła |
Kuchnia | regionalna, śląska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | zupa, kolacja, danie główne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 100 |
Wykonanie:
Na głębokie talerze lub do bulionówek wrzuć pokrojony chleb, po dwie kromki na porcję. Na chleb połóż masło, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj roztarty majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej wszystko gorącą wodą, odczekaj 5 minut i gotowe.
Podanie:
Jak to się mówi – co kraj to obyczaj, tak samo jest tą zupą. Dla jednych wodzianka to talerz rozmaitości zalany wrzątkiem, dla innych to urozmaicona zupa gotowana, jeszcze inni wkładają w nią tyle serca i składników. Także podany przepis proszę traktować poglądowo, a nie encyklopedycznie.

jaka zupa na obiad, wodzianka zupa, kuchnia polska wodzianka, polska kuchnia zupa, wodzianka przepis, zupa wodzionka
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Nomenon, Wikipedia
Zobacz także